ΝΔ: «Κλειδώνουν» η πρόταση μομφής και η παρέμβαση Καραμανλή

ΝΔ: «Κλειδώνουν» η πρόταση μομφής και η παρέμβαση Καραμανλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:38 Δημιουργία 23/01/19, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ένα βήμα πριν από την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης βρίσκεται η ΝΔ. Οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, Τετάρτη με την έναρξη της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μέχρι αργά χθες τη νύχτα δεν είχε λάβει την οριστική του απόφαση, ωστόσο η δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη για να μετάσχει σε κομματική σύσκεψη, ερμηνεύθηκε ως προάγγελος της επιλογής της κατάθεσης της πρότασης .

«Όλοι οι βουλευτές» - είπε χαρακτηριστικά - «θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησής τους και υπόλογοι στην ιστορία. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή Συμφωνία, γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει μια εθνική γραμμή δεκαετιών». «Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, χθες στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη πήγαν ως απεσταλμένοι του στα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις δικές τους προθέσεις και να ακούσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα δυο κορυφαία στελέχη δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την απόφαση του προέδρου της ΝΔ, ενώ ήταν θετικοί και ως προς το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής.

Παράλληλα, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν δημόσια τις επόμενες ημέρες για το ζήτημα των Σκοπίων, είτε καταθέσει την πρόταση ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά , λαμβάνοντας το λόγο στην Ολομέλεια, ενώ ο κ. Καραμανλής θα παρέμβει με δήλωση που θα κάνει είτε από το πολιτικό του γραφείο, είτε προσερχόμενος στη Βουλή.

Και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί θα εναντιωθούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει η δήλωση Καραμανλή καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - θα ακυρώνει τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν συνέχισης της πολιτικής, που εκείνος ακολούθησε στο Βουκουρέστι το 2008.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτυπώσουν και την ενότητα που υπάρχει στην κορυφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα θα υποδηλώσουν την εμπιστοσύνη που έχουν τα δύο κορυφαία στελέχη στους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη.

Αν σου άρεσε κάνε