Σαμαράς: Ιστορική αλήθεια το «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική»

Σαμαράς: Ιστορική αλήθεια το «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:41 Δημιουργία 24/01/19, 18:01

Με παράθεση ιστορικών στοιχείων που «επιβεβαιώνουν την ιστορική αλήθεια του ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» τοποθετήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης, επί της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «λένε πως υπάρχουν τρία κομμάτια της Μακεδονίας, άρα και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι ψέμα, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε «ακούσαμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντόπια λαλιά ως μακεδονίτικα. Όντως οι δικοί μας τα ονόμαζαν κάποτε μακεδονίτικα, αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα».

Ακόμα, δήλωσε ότι «μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα περιοχή Μακεδονία. Ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. Εμφανίζονται για πρώτη φορά το '44».

«Πριν τους Βαλκανικούς πολέμους τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και μετά έγιναν πρωτεύουσα αυτού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1992 είπε ότι αν τα Σκόπια δεν αποτελούσαν απειλή εκείνη την στιγμή, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στο μέλλον αν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρτί της μακεδονικής εθνότητας».

Μιλώντας για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε «δεν έχω καμιά αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια αρκεί ν'αφήσουν έξω τον αλυτρωτισμό τους».

Συνεχίζοντας, είπε πως «ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι έχει πάρει βουλγαρικο διαβατήριο και μιλάει ήδη για Σκοπιανούς που αισθάνονται Βούλγαροι».

Κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση για μια ακόμα φορά, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως «η συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο».

«Ακούγεται και το επιχείρημα πως τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες. Αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί πιέζουν εμάς; Απλούστατα διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν να τους αναγνωρίσει η Ουγκάντα, αλλά εμείς, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό εναντίον μας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «τα ίδια λέγανε και για το σχέδιο Αναν και την Κύπρο. Όμως ο κυπριακός λαός δεν τους άκουσε και η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. και το ευρώ. Η ίδια παρέα έχει βαλθεί να ξαναγράψει την ιστορία μας, όπως λέγανε πριν χρόνια για τον "συνωστισμό της Σμύρνης"»

Αν σου άρεσε κάνε