Τσίπρας: Ούτε ένα «θολό» σημείο στη συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Ούτε ένα «θολό» σημείο στη συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:42 Δημιουργία 24/01/19, 21:40

Με επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να παραλείψει να αφήσει «καρφιά» κατά του Πάνου Καμμένου -μετά από τα σενάρια για «βολικό» κυβερνητικό διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- και με υπογράμμιση της «ιστορικής σημασίας» που έχει η συμφωνία των Πρεσπών τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «φθάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης, επίπονης, επίμονης και ιστορικής διαδικασίας. Έχω έρθει για να αναμετρηθώ με αυτό που εγώ αισθάνομαι ως ιστορική ευθύνη».

Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα εις βάρος της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπας σημείωσε πως «ασχολείστε όλες αυτές τις μέρες με δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά διότι έχετε ένδεια επιχειρημάτων».

Με ένα ξεκάθαρο «καρφί» κατά του τέως συγκυβερνήτη του, ο πρωθυπουργός σχολίασε για τον Πάνο Καμμένο ότι «μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. "Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία", είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο "διαμέρισμα"» συμπλήρωσε.

Υπεράσπιση της συμφωνίας

Προσπαθώντας να προασπιστεί της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. «Αποκορύφωμα η μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ - περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα».

Τόνισε ότι όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.

Η επίθεση στον Σαμαρά

Αναφερόμενος στα όσα είπε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς και επαναφέροντας τα περί «ακροδεξιάς παράδοσης της ΝΔ στην κλίκα Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο "μέγας Μακεδονομάχος, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς «υποχώρησε στις πιέσεις, τα έκανε μούσκεμα και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίζονταν τότε η κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει τότε την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα», όπως πρόσθεσε.

Σχολίασε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Σαμαράς του έχει πάρει τα 2/3 του κόμματος, «μη σας το πάρει και όλο...» Επίσης, πρόσθεσε για τον πρώην πρωθυπουργό το ότι «ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα».

Για τις διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι «ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μα" και πως στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης η Ελλάδα να φαινόταν μέρος του προβλήματος για την αστάθεια στη περιοχή».

Συνέχεια κατά της ΝΔ για το Σκοπιανό

Επιμένοντας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το 2007 «αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια θέση, που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Αλλά και ο κ. Σαμαράς που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε» όπως πρόσθεσε.

Για τις διαπραγματεύσεις επί ΝΔ

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη τότε ΥΠΕΞ, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία».

Σχολίασε ότι ο «χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε, αλλά και τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι και το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι και η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε δεχθεί να συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων και προσερχόταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία και επίσης ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της».

«Αυτά που καταφέραμε»

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα

- «Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", "ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».

- «Πετύχαμε το erga omnes - έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας».

- «Καταφέραμε οι γείτονες μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».

- «Καταφέραμε η χρήση του όρου "Μακεδονία" και "μακεδονικός" σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν "Αεροδρόμιο Μακεδονία", ούτε "Πανεπιστήμιο Μακεδονία", ενώ η Ελλάδα μπορεί».

- «Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο».

«Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζετα», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «όταν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για "εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας" και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι Σλαβική, τότε ανακάλυψε το οξύμωρο ότι "παραχωρούμε λαό.».

Και πάλι για το ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα, ο πρωθυπουργός, ενέτεινε τις επιθέσεις του κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η συμφωνία είναι "εθνικά επιζήμια", "τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια"».

Τόνισε ότι η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το ‘90 και μετά αποτελεί πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων.

«Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς, τη φέρνουν οι προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας" και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς μόνιμους ιδιοκτήτες», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς».

Αν σου άρεσε κάνε