Αλλαγή ατζέντας με τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ

Αλλαγή ατζέντας με τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:26 Δημιουργία 28/01/19, 15:27

Σελίδα με... την αύξηση του κατώτατου μισθού γυρίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιχειρεί αλλαγή ατζέντας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με φόντο ένα πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο, τη στιγμή δε που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει τη μάχη των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από 586 ευρώ, ο πρωθυπουργός τράβηξε, μεταξύ άλλων, το επικοινωνιακό «χαρτί» της πρώτης μεταμνημονιακής εξόδου στις αγορές, προχωρώντας σε νέους «πανηγυρισμούς» για τα περί «επιστροφής στην κανονικότητα», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ιδιαίτερη. Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση μας. Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές. Η κυβέρνηση μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα και επιμονή το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με προσανατολισμό τη δίκαιη ανάπτυξη,ώστε τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν.

Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» τόνισε.

Μιλώντας για τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η σημερινή συνεδρίαση, όμως, είναι ιδιαίτερη και επειδή λαμβάνει χώρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την κύρωση από τη μεριά του Ελληνικού Κοινοβουλίου μιας Ιστορικής συμφωνίας, της συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα ιστορικό πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων», όπως είπε.

Επανερχόμενος στα θέματα της οικονομίας και ειδικότερα για τον κατώτερο μισθό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα έχει να κάνει με ένα θέμα που ακουμπά στον πυρήνα των στοχεύσεων μας, το θέμα του κατώτατου μισθού».

Συνέχισε, λέγοντας πως «μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής και το τέλος του καθεστώτος των μνημονίων έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές στοχεύσεις μας» δήλωσε.

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Έχουμε ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες».

Για την ανεργία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Από τον επόμενο μήνα τα 650 ευρώ ως κατώτατος μισθός

Συνεχίζοντας και θέλοντας να «σηκώσει« επικοινωνιακά το ζήτημα των μισθών, ο πρωθυπουργός μίλησε προς τους υπουργούς τους: «Σήμερα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα. Προχωρούμε μετά την προβλεπόμενη διαδικασία στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την συνακόλουθη κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους.

Σας καλώ λοιπόν σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων, να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμα, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά όχι μόνο αυτό. Αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, τους μισθούς τους να περικόπτονται. Είναι μια κίνηση ουσιαστική που την χρωστάμε σε εκείνους που σήκωσαν το βάρος της κρίσης στις πλάτες τους» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε