«Επαναστατική γυμναστική» στη Βουλή

«Επαναστατική γυμναστική» στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:15 Δημιουργία 31/01/19, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε περίοδο «επαναστατικής γυμναστικής» εντός του κοινοβουλίου εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας με δεδομένες τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, περνώντας ακόμη και απλά νομοσχέδια.

Η ΝΔ μιλά ανοιχτά για την ύπαρξη ενός σημαντικού θεσμικού ζητήματος και είναι αποφασισμένη να το αναδεικνύει σε κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση, που παραπέμπει ευθέως σε κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν και «βλέπει» ότι όλος ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα «δείχνει» εκλογές τον Μάιο.

Οι κ.κ. Βορίδης και Δένδιας που εκπροσώπησαν την αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο προεδρείο της Βουλής, που αιφνιδιαστικά άλλαξε την ημερομηνία της ψηφοφορίας επειδή δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις και κοινοβουλευτικά παιχνίδια και προαναγγέλλοντας σκλήρυνση της στάσης του κόμματος τους.

Όλα τα βλέμματα - και της ΝΔ - στρέφονται στους ΑΝΕΛ, στελέχη των οποίων δηλώνουν ανοιχτά ότι η ψήφος τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πως θα εξετάζουν κατά περίπτωση τη στάση τους. Είναι βέβαιο, πάντως, πως εάν η κυρία Κουντούρα και ο κ. Κόκκαλης παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, τότε ο κ. Καμμένος θα κλιμακώσει σε όλα τα επίπεδα την αντιπαράθεση του με τον κ. Τσίπρα και ως εκ τούτου οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Την ίδια ώρα, το Σκοπιανό παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαταθεσης, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει νέα παρέμβαση, με αφορμή το σχόλιο του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας, χαρακτήρισε «μη σκεπτόμενους» και «λαϊκιστές» όσους μετείχαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού έκανε λόγο για «θρασος και ανευθυνότητα» του πρωθυπουργού, πρόσθεσε : «Δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει στον κ. Ζαεφ που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια, «Μακεδονία».

"Δεν είναι μόνο ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας, είναι και ένας ανάξιος πρωθυπουργός που διχάζει τον λαό». «Οι Έλληνες θα μείνουν ενωμένοι, υπερήφανοι και αξιοπρεπείς και σύντομα θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει». Για τον κ. Μητσοτάκη η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει κα χθες έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο τμήμα των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος.

Ξεκίνησε από τα στελέχη που βρίσκονται στο επιτελείο του, τους βουλευτές που προέρχονται από αλλά κόμματα και εκείνους που θα πολιτευτούν στις περιφέρειες που «έσπασαν».

Από τα πρόσωπα, ξεχώρισε η Κατερίνα Μάρκου, η οποία θα είναι υποψήφια στην ευρωβουλή, αλλά και η μετακίνηση της κυρίας Ασημακοπούλου στην ίδια λίστα. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου είναι και επίσημα από χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Αν σου άρεσε κάνε