Από Δευτέρα οι κοινοβουλευτικές «αλχημείες» για να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ

Από Δευτέρα οι κοινοβουλευτικές «αλχημείες» για να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:43 Δημιουργία 01/02/19, 15:17

Ιδιαίτερα «καυτός» αναμένεται να είναι ο Φεβρουάριος και ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Τα πολιτικά παρατράγουδα ολοένα και αυξάνονται, με τους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί στη «σκιά» του διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου, να αλλάζουν τον κοινοβουλευτικό «χάρτη».

Το «παράθυρο» που άνοιξε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος όσον αφορά επικείμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, έτσι ώστε να μην διαλύεται κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος, ακόμη κι όταν αυτή αριθμεί κάτω από πέντε μέλη, κάτι που αυτοδικαίως συμβαίνει σήμερα, έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλες στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Το θερμόμετρο αναμένεται δε να χτυπήσει «κόκκινο» την ερχόμενη Δευτέρα, όποτε και θα υπάρξουν νεότερα γύρω από τις σχετικές κυβερνητικές «αλχημείες», οι οποίες έχουν ως απώτερο σκοπό την αποτροπή της διάλυσης του κόμματος του Πάνου Καμμένου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει βάλει στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύοντας απανωτές απειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής με αντικείμενο «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής "Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν"».

Η πρόσκληση των μελών της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής αναρτήθηκε στην "κοινοβουλευτική διαφάνεια", ενώ η συνεδρίαση θα γίνει υπό τον Νίκο Βούτση, που φανερώνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Παρασκευή με ένα tweet ο κ. Καμμένοε άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει την εκκωφαντική σιωπή μπροστά στα καθημερινά παραληρήματα του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Καμμένος έγραψε: «Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ . ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΕΞΗ...».

Το tweet του πρώην ΥΠΕΘΑ έγινε λίγο πριν την «κωλοτούμπα» του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος τελικά δεν θα παραιτηθεί σήμερα, Παρασκευή, δηλώνοντας πως ο Νίκος Βούτσης του ζήτησε να διατηρήσει 4-5 ημέτες την έδρα του για την ψήφιση του Πρωτοκόλλου της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα πως δεν θα ανεχτεί «μεθοδεύσεις» με τον Κανονισμό της Βουλής.

Mετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί ενδεχόμενης αλλαγής του κανονισμού της Βουλής, έτσι ώστε να μην διαλύεται κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος, ακόμη κι όταν αυτή αριθμεί κάτω από πέντε μέλη, κάτι που αυτοδικαίως συμβαίνει σήμερα, στην Πειραιώς έχει σημάνει συναγερμός.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί «δώρο» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα να χάσει τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας, σε περίπτωση που παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ που τον διαδέχεται κρατήσει την έδρα και παραμείνει ανεξάρτητος.

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «εξόφθαλμο εκβιασμό», σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ απειλεί τον πρωθυπουργό με δηλώσεις τύπου «εάν διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέλαση», αλλά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να τον προστατεύσει, αλλάζοντας τον κανονισμό της Βουλής.

Βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν, μιλώντας στο Χrimaonline.gr, ότι εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, τότε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση και πως τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν.

Αν σου άρεσε κάνε