Πολιτικό «ροκ» για τέσσερις...

Πολιτικό «ροκ» για τέσσερις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:48 Δημιουργία 05/02/19, 07:45

«Ταφόπλακα» στα περί… διευκόλυνσης του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου του έβαλε μόλις χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή ετοιμαζόταν για μία ακόμη «μετωπική» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αφότου το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανοίξει ορθάνοιχτα την πόρτα σε αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής, με απώτερο σκοπό να μην διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ (κατά συνέπεια και του Ποταμιού).

Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος απειλεί «θεούς και δαίμονες» και η ΝΔ κάνει λόγο για έναν «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό», ο κ. Τσίπρας έβαλε «όπισθεν» για τα πολιτικά χατίρια στον πρώην ΥΠΕΘΑ και με επιστολή του στον Νίκο Βούτση ζήτησε να μην αλλάξει «ούτε σημείο στίξης» από τον Κανονισμό. Ως εντολοδόχος, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού πως η συζήτηση δεν θα επεκταθεί στις αλλαγές των άρθρων, που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «δημοκρατική ευαισθησία» όσον αφορά την πρόθεσή του να μην διαλυθεί η ΚΟ του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου του, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά των ΜΜΕ.

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται πως «αν ο Καμμένος δεν θέλει μία, ο Τσίπρας δεν θέλει δέκα», επιχειρώντας να «διαβαστεί» η υπαναχώρηση κ. Τσίπρα ως αποτέλεσμα του μηνύματος των ΑΝΕΛ πως «δεν θέλουν χάρες». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φαίνεται να συμμετέχει στα παιχνίδια του κ. Καμμένου, ο οποίος δέχτηκε το πολιτικό «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στα χέρια της Αριστεράς τους υπουργούς, που προέρχονταν από το κόμμα του.

Άλλωστε, χθες ο Χριστόφορος Βερναρδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσχώρησης των «έξι» πρόθυμων – που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα – στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, σκληραίνει το «ροκ», διατηρώντας στο στόχαστρο και τον κ. Βούτση, τον οποίο κατηγορεί πως αποδέχεται παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του Κοινοβουλίου.

«Ο εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της Μεγαλοοικονόμου και του Παπαχριστόπουλου, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν υφιστάμενο του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση», τόνισε η εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «το μόνο που κατάφερε είναι να πιστοποιήσει ότι διαθέτει μια πλειοψηφία με σημαία ευκαιρίας και είναι έτοιμος να ενδώσει στις απαιτήσεις του άλλοτε κυβερνητικού του εταίρου».

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως η αλλαγή ρότας του κ. Τσίπρα έγινε μία μέρα αφότου ο Γιώργος Τράγκας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ετοίμαζε μυστικό ταξίδι στις Μαλδίβες.

Τα σενάρια αυτά άναψαν φωτιές στον πολιτικό κόσμο, με τον κ. Καμμένο να σπεύδει να διευκρινίσει μέσω Τwitter ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα λέγονται.

«Επειδή βλέπω διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τροπικά και μη, ξεκαθαρίζω προς όλους. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος, ό,τι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως, ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε. Αυτοί που διαρρέουν είναι σκοτεινά κέντρα που χτυπούν πρώτα εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο Τwitter.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό παρασκήνιο μετά το «διαζύγιο» των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο πλούσιο, ενώ «φουντώνουν» τα σενάρια, που αναφέρουν πως οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά κατόπιν εορτής.

Όπως όλα δείχνουν, η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι σκληρή μόνο όσον αφορά τη αντιπαράθεση των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ο κ. Καμμένος θα εντείνει την απειλητική τακτική του όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες – όποτε κι αυτές ανοίξουν – με το Μαξίμου να καλείται να βρει το νέο επικοινωνιακό αφήγημα.

Αν σου άρεσε κάνε