Ζήτημα εισόδου των Σκοπίων στην ΕΕ θέτει η ΝΔ

Ζήτημα εισόδου των Σκοπίων στην ΕΕ θέτει η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:48 Δημιουργία 12/02/19, 08:46
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων «δείχνει» πλέον η ΝΔ ως το μοναδικό πλέον «όπλο», που έχει στα χέρια της η Ελλάδα απέναντι στον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας.

Την ημέρα που η κυβέρνηση απέστειλε την ρηματική διακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κύρωσε την συμφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια έχει εκπληρώσει τους όρους που είχαν τεθεί, η αξιωματική αντιπολίτευση θύμισε - μέσω της εκπροσώπου της Μαρίας Σπυράκη - ότι η πορεία της ένταξης στην ΕΕ θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της επόμενης κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, η ΝΔ θέτει από τώρα θέμα εισόδου των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που συνδέει ευθέως με τις αλυτρωτικές βλέψεις της γειτονικής χώρας. Η τοποθέτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς διατυπώνεται την ημέρα που οι πινακίδες σε Αθήνα και Σκόπια αλλάζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προετοιμάζει νέα περιοδεία σε νόμους της Μακεδονίας, θα επιμείνει ότι είναι δύσκολο πλέον ν ανατρέψει την πορεία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και αυτή στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του αυτή την εξήγησε και στον επικεφαλής του ΕΛΚ και πιθανό διάδοχο του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

Ανάλογα μηνύματα έχει εκπέμψει και προς τους υπέρ - ατλαντικούς συμμάχους της χώρας μας, με το σκεπτικό ότι απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις - προϋποθέσεις από τους γείτονες που αφορούν την ιθαγένεια, την ταυτότητα και τις αλλαγές στα ιστορικά βιβλία των Σκοπιανών.

Την ίδια ώρα, με μία κίνηση ο κ. Μητσοτάκης στέλνει στο εσωτερικό μήνυμα μετριοπάθειας, απευθυνόμενος στο χώρο του κέντρου. Αυτός ήταν και ο στόχος του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του δημοσιογράφου Κ. Μπογδάνου μετά από σχόλιο που ο ίδιος ανήρτησε στο Twitter για την ΕΡΤ και την τακτική αντεκδίκησης, που υιοθέτησε μετά από αναφορά μέλους της «Χρυσής Αυγής». Η κυρία Σπυράκη ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «τέτοιες συμπεριφορές είναι ξένες προς τη ΝΔ».

Αν σου άρεσε κάνε