Μητσοτάκης: Όχι μισές δουλειές για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μητσοτάκης: Όχι μισές δουλειές για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:04 Δημιουργία 13/02/19, 18:15

Τις κατηγορίες της ΝΔ για «παιχνίδια» της κυβέρνησης αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, δίνοντας απαντήσεις στα όσα δήλωσε νωρίτερα από την Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι « επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «επειδή με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε και τ' άλλα άρθρα σας επαναλαμβάνω την πρότασή μου. Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε εμείς αναθεωρητέα να ψηφίσουμε κι εμείς όσα θεωρείτε εσείς».

Στο γενικό του σχόλιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει μόνο να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σήμερα θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στα ζητούμενα του αύριο».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει σήμερα όσο ποτέ ανάγκη για αναγέννηση. Μια τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά, ν'αφήσουμε πίσω μας την κρίση».

Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις. «Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.

Επανέφερε τις κατηγορίες για την «κυβέρνηση-κουρελού». λέγοντας προς τον κ. Τσίπρα πως «αν σας ενοχλεί ο όρος "κυβέρνηση-κουρελού" πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση όπου βουλευτές ανταλλάσσουν την ιδιότητά τους με αξιώματα; Όταν εκχωρούν προκαταβολικά και εν λευκώ την ψήφο τους;»

« Είναι πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές "τριγύριζα". Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» συμπλήρωσε.

«Αλλαγή ατζέντας»

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλαγής ατζέντας λέγοντας ότι «η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα. Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «επιχειρείτε, κύριε Τσίπρα, να παραβιάσετε και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος».

«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων. Η επόμενη Βουλή είναι τελικά αυτή που θα κρίνει το ζήτημα αυτό» υπογράμμισε.

Επιμονή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Επανερχόμενος στην πρόταση που έκανε στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε προς την κυβέρνηση «για μας είναι δύο άρθρα το άρθρο 16 και το άρθρο 24. Διαλέξετε όποια θέλετε κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω».

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «το άρθρο 86 και το άρθρο περί ασυλίας υπουργών στο οποίο κρύβονται κάποιοι τώρα όπως ο κ. Καμμένος για να μην πάει στο δικαστήριο και δικαστεί όπως οι κοινοί θνητοί».

Στη συνέχεια, δήλωσε πως «εσείς μιλάτε για μη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας όταν εσείς έχετε απαξιώσει την ΔΕΗ και πουλάτε τις μονάδες της».

Μιλώντας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο . Μητσοτάκης είπε ότι «θέλετε να πάτε σε μια μικρή αναθεώρηση ώστε να παραπέμψετε στο μέλλον, καίρια ζητήματα όπως το άρθρο 16».

Αντεπίθεση για την εκλογή ΠτΔ

Σε απάντηση των όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός για το άρθρο 32 και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε πως «θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο. Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32 , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία».

Κάνοντας και πάλι για λόγο για το άρθρο 16, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως το κόμμα του λέει «Ναι στην δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής. Είναι θέμα ελεύθερης επιλογής. Αν έχουμε ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο γιατί να μην έχουμε και στο Πανεπιστήμιο;» συμπλήρωσε.

«Μην στερήσετε από την επόμενη Βουλή την δυνατότητα να ψηφίσει για την εφαρμογή αυτών των άρθρων και να πάμε δέκα χρόνια πίσω» είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αυριανή ψήφος δεν είναι μόνο κρίσιμη. Αποκτά πρόσθετη σημασία διότι κατατίθεται εκατό μέρες περίπου πριν ακουστεί η φωνή του ελληνικού λαού. Διότι στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές σίγουρα» τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε