«Όχι» Τσίπρα για το άρθρο 16 - Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης

«Όχι» Τσίπρα για το άρθρο 16 - Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:35 Δημιουργία 13/02/19, 19:13

Ξεκάθαρα αρνητικός στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τόνισε πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την απάντηση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της ΝΔ στη συζήτηση επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας θέλησε πολλές φορές να παρουσιάσει χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, προσπαθώντας να υπερθεματίζει πως το κυβερνών κόμμα είναι ο προοδευτικός πόλος, σε μια κίνηση για περαιτέρω πόλωση εν όψει των εκλογών.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η αναθεωρητική διαδικασία είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά, ποτέ δεν ακούστηκε αυτή η πρωτοφανής πρόταση που καταθέσατε δηλαδή πάνω στις διαφωνίες τις υπαρκτές ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου και να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε δημοψήφισμα την στιγμή που δεν λέτε καθαρά ελάτε να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα».

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να στηρίξει το αίτημα της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «γνωρίζετε διαχρονικά ότι αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου έχει μια άλλη άποψη για το άρθρο 16. Η πρότασή σας είναι καινοφανής είναι πρωτάκουστη» συμπλήρωσε.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό, θεωρώ ότι οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και άρα η διαδικασία της αναθεώρησης δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των ειδικών» αφήνοντας αιχμές για τις προτάσεις της ΝΔ.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε πως «έχει εξαντληθεί η συζήτηση για το άρθρο 16 και το 24. Πως ζητάτε από μια παράταξη που έχει δώσει μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος να ψηφίσει κάτι τέτοιο».

«Όλα αυτά τα οποία εσείς λέτε ευχολόγια είναι γιατί η θέση σας είναι να καταργηθούν, αυτά που εμείς ονομάζουμε κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κάνοντας επίθεση στη ΝΔ για τη στάση του κόμματος επί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπήρξε ομολογία από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη. Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά την εκλογή ΠτΔ συμφωνούμε ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούμε ως προς το περιεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσα με ιδιοτέλεια και με βάση τις πολιτικές εξελίξεις. Μιλάτε για θεσμική δυσαρμονία εσείς που είχατε τοποθετηθεί θετικά στην άμεση εκλογή».

Μιλώντας και πάλι για «ηγεσία Σαμαρά», ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «Οι μεταλλάξεις σ'αυτό το θέμα αποδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη δίνοντας την δική σας πρόταση για τον ΠτΔ. Εσείς, ενώ σας πέταξα το γάντι, όχι μόνο δεν το σηκώσατε αλλά μιλήσατε 56 λεπτά αποφεύγοντας να αναφέρετε ακόμα και όνομα του ΠτΔ. Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι ο κ.Σαμαράς και ο κ.Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Μητσοτάκη

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος πρώτα στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Παυλόπουλο προς αποφυγή κάθε προσπάθειας παρεξήγησης και διαστρέβλωσης των δικών σας λεγομενων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα του άρθρου 16, τόνισε πως «τους μόνους προστατεύετε είναι τους ανταγωνιστές μας οι οποίες έχουν αναπτύξει ιδιωτική παιδεία».

Μιλώντας για την άρνηση του πρωθυπουργού να ψηφίσει τις αλλαγές στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε «προστατεύουμε κανένα δάσος το οποίο δεν είναι πια δάσος στο να μείνουμε κολλημένοι σ'αυτή την λογική;».

Αν σου άρεσε κάνε