Ο Μητσοτάκης, τα παιχνίδια Τσίπρα και τα σενάρια για τον... επόμενο ΠτΔ

Ο Μητσοτάκης, τα παιχνίδια Τσίπρα και τα σενάρια για τον... επόμενο ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:23 Δημιουργία 14/02/19, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως ένα νέο επικοινωνιακό - πολιτικό τρικ εκλαμβάνουν στη ΝΔ την επιμονή του πρωθυπουργού να ζητεί εδώ και τώρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθεί ότι θα ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής του Προκοπή Παυλόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα χθες τρεις φορές στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ωστόσο δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης, τονίζοντας όμως ότι εκτιμά, σέβεται και έχει άριστη συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δεσμευθεί από τώρα για το τι θα πράξει το 2020, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα στήριζε μα δεύτερη θητεία για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δει τους συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, την ακριβή εκλογική δύναμη που θα έχει το κόμμα του και - φυσικά - τις αλλαγές που θα προκύψουν στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Εάν η ΝΔ έχει –μετά τις εκλογές - ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - αυτοδυναμία και περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προτείνει, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να εκλεγεί και με 151 ψήφους. Κατά συνέπεια και σε μια τέτοια περίπτωση, η ΝΔ δεν θα έχει την ανάγκη να υποστηριχτεί η πρόταση της για το πρόσωπο του Προέδρου και από άλλη πολιτική δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στελέχη της ΝΔ απέρριπταν τη σεναριολογία που εκπορεύεται από τον χώρο της κυβέρνησης, ότι δήθεν ο κ. Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά να προτείνουν από κοινού πρόσωπο από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αυτό που δεν απορρίπτεται, όμως, είναι ότι υπάρχουν σκέψεις σε μεγάλη μερίδα κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, να προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας ο Κώστας Καραμανλής.

Πληροφορίες που, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά μέχρι στιγμής, εμφανίζουν τους κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή να έχουν συζητήσει το θέμα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να έχει ισχυρή - διακομματική κοινοβουλευτική στήριξη. Μια υποψηφιότητα Καραμανλή δεν θα υποστηριζόταν από το ΚΙΝΑΛ ((λόγω Γιώργου Παπανδρέου) ούτε φυσικά από το ΚΚΕ. Οι ΑΝΕΛ εάν εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή θα υποστήριζαν, αλλά είναι άγνωστο το τι θα έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βιαστεί να λάβει τις αποφάσεις του. Μπροστά του έχει τις εθνικές εκλογές και φυσικά την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο παραμέτρους που θα σταθμίσει, πριν καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει.

Αν σου άρεσε κάνε