Σπυράκη: Δεν υπάρχει περίπτωση να προτείνουμε Βενιζέλο ή Σημίτη για ΠτΔ

Σπυράκη: Δεν υπάρχει περίπτωση να προτείνουμε Βενιζέλο ή Σημίτη για ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:04 Δημιουργία 14/02/19, 14:58

«Δεν υπάρχει περίπτωση», ήταν η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη στην ερώτηση, αν η ΝΔ θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Κώστα Σημίτη.

Το σενάριο πυροδότησε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ότι η ΝΔ έχει συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά για κάποιο άλλο πρόσωπο, «κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ».

Όπως γράφει στο σημερινό του ρεπορτάζ στο Xrimaonline.gr ο Γιάννης Σαραντάκος, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να δεσμευτεί από τώρα, για το τι θα πράξει το 2020, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα στήριζε μα δεύτερη θητεία για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δει τους συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, την ακριβή εκλογική δύναμη που θα έχει το κόμμα του και - φυσικά - τις αλλαγές που θα προκύψουν στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Εάν η ΝΔ έχει –μετά τις εκλογές - ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - αυτοδυναμία και περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προτείνει, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να εκλεγεί και με 151 ψήφους. Κατά συνέπεια και σε μια τέτοια περίπτωση, η ΝΔ δεν θα έχει την ανάγκη να υποστηριχτεί η πρόταση της για το πρόσωπο του Προέδρου και από άλλη πολιτική δύναμη.

Πληροφορίες που, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά μέχρι στιγμής, εμφανίζουν τους κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή να έχουν συζητήσει το θέμα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να έχει ισχυρή - διακομματική κοινοβουλευτική στήριξη. Μια υποψηφιότητα Καραμανλή δεν θα υποστηριζόταν από το ΚΙΝΑΛ ((λόγω Γιώργου Παπανδρέου) ούτε φυσικά από το ΚΚΕ. Οι ΑΝΕΛ εάν εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή θα υποστήριζαν, αλλά είναι άγνωστο το τι θα έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βιαστεί να λάβει τις αποφάσεις του. Μπροστά του έχει τις εθνικές εκλογές και φυσικά την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο παραμέτρους που θα σταθμίσει, πριν καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει.

Αν σου άρεσε κάνε