Τ. Κουίκ: Είμαι παιδί του παππού Καραμανλή

Τ. Κουίκ: Είμαι παιδί του παππού Καραμανλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:00 Δημιουργία 17/02/19, 17:47

Πυρά κατά του πρώην προέδρου του, Πάνου Καμμένο, εξαπολύει ο ανεξάρτητος βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, τονίζοντας ότι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό, θα μπορούσε να το είχε κάνει από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «καραμανλόπαιδο του παππού Καραμανλή», την ίδια ώρα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Κουίκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», υποστηρίζει ότι αναγνωρίζει «την μαχητικότητα, τον πατριωτισμό και την εντιμότητα του Πάνου Καμμένου», όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα του συγχωρήσω τον απρεπή τρόπο με τον οποίο εκφράζεται για το πρόσωπό μου». Οπως λέει, πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον Πάνο Καμμένο ήταν η δήλωσή του ότι «συνεργάζομαι πάρα πολύ καλά με τον Νίκο Κοτζιά».

Ο Τ. Κουίκ, θεωρεί ότι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό «θα το έκανε από την πρώτη στιγμή», προσθέτοντας: «Εκτιμώ ότι έχει δίκιο στο ότι δεν μπορούσε να κάνει τέτοιου είδους κίνηση διότι έπρεπε να στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να βγει από τα μνημόνια». Σημειώνει, πάντως, ότι στο ερώτημα αυτό μπορεί να απαντήσει μόνο ο Πάνος Καμμένος.

Ο Τέρενς Κουίκ αναφέρει επίσης ότι «στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα του μακεδονικού, υπήρξαν όμως τρεις αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου του κόμματος για τη μη χρήση του όρου "Μακεδονία", όπως επίσης υπάρχει και στο κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ».

Κληθείς να κρίνει «το άνοιγμα του Πάνου Καμμένου σε ακροδεξιά σχήματα», ο Τέρενς Κουίκ απάντησε «δεν θα μπορούσα να επικροτήσω τέτοιες επιλογές».

Ο κ. Κουίκ ο οποίος δηλώνει "καραμανλόπαιδο" του "παππού Καραμανλή", αναφέρει ότι ήταν σαφής ως προς τη στήριξή του στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα φέρει κάτι που θα με δυσκολέψει» εξ αιτίας της διαφορετικής του πολιτικής προέλευσης.

Θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιλύει με «σοφό τρόπο» το θέμα των κληρικών, καθώς «υπήρχε ανασφάλεια στους ιερείς σε σχέση με τη μισθοδοσία τους».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ περί «ένταξης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών σε τιμή ευκαιρίας» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να κοιτάξει πόσο μόρφωμα έχει καταντήσει γιατί δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε με το κόμμα που άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Ο Τέρενς Κουίκ λέει ότι το 1978 δέχθηκε την παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «να μην είναι αριστερόφοβος» και θεωρεί ότι δεν υπήρξε ουδέποτε, παρά τις ισχυρές διαφορές του τις οποίες θα εκφράζει όποτε προκύπτει θέμα «με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη».

Επ' αυτού είπε ότι τα φαινόμενα έχουν εκλείψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της Θράκης και εξάρει την «εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Πάνος Καμμένος στη Θράκη με την ενεργοποίηση της ΜΟΜΑ».

Ο Τέρενς Κουίκ δεν αποκλείει την επιστροφή του στη δημοσιογραφία με τη λήξη της υπουργικής του θητείας, σημειώνοντας ότι «θα το κουβεντιάσω με τον πρωθυπουργό όταν έλθει η ώρα», ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, «ξέρω ότι κάθε κουβέντα μπορεί να βγάλει ένα τίτλο, αλλά είμαι από τους ανθρώπους που ποτέ δεν λένε "ποτέ"».
Αν σου άρεσε κάνε