Δημοσκοπήσεις: Πνέει ούριος άνεμος στη ΝΔ

Δημοσκοπήσεις: Πνέει ούριος άνεμος στη ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:09 Δημιουργία 18/02/19, 09:05
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σημαντικό προβάδισμα στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας καταγράφει πλέον η ΝΔ, καθώς αφενός το Σκοπιανό και αφετέρου η συνολική εικόνα της κυβέρνησης, είναι δύο σημαντικά «όπλα» στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διενήργησε από την αρχή του έτους σειρά μετρήσεων ανά περιφέρεια προκειμένου να διαπιστώσει την δυναμική που έχει ενόψει των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, παρατηρεί τη σημαντική άνοδο που καταγράφει με την ταυτόχρονη κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλους τους νόμους της Βορείου Ελλάδας η ΝΔ προηγείται με διψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ορισμένες περιοχές (Σέρρες, Κιλκίς , Έβρος , Καστοριά ) το κυβερνόν κόμμα μετά βίας υπερβαίνει το 10% στην πρόθεση ψήφου.

Στην κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσει, η ΝΔ είναι «καθαρά» πρώτο κόμμα, αλλά εκεί εντοπίζεται και σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, η ΝΔ κυριαρχεί πολιτικά. Στην Α’ Αθηνών η διαφορά ξεπερνά το 13%, ενώ στη Β’, που αποτελεί και σαφές δείγμα για ολόκληρη τη χώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακτά μετά από χρόνια την εκλογική πρωτιά.

Στην Πελοπόννησο τα παραδοσιακά «γαλάζια κάστρα» ( Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Αργολίδα ) ενισχύονται, ενώ πιο ασθενές προβάδισμα υπάρχει σε Κορινθία και Αχαία.

Στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με το ίδιο πακέτο ερευνών, η ΝΔ ενισχύει τα ποσοστά της, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση «πληρώνει» εκεί κυρίως την πολιτική της στο μεταναστευτικό .

Τα ποσοστά που καταγράφονται, παραπέμπουν ευθέως σε αυτοδυναμία για τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι.

Όπως τονίζουν, πάντως, οι εκλογικοί αναλυτές της ΝΔ, ακόμη και να μην προσέλθουν στις κάλπες αυτοί οι ψηφοφόροι, ενισχύουν και πάλι το πρώτο κόμμα, κάτι άλλωστε που έγινε και το 2009, όταν οι ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν σε εκείνες τις εκλογές τον... καναπέ, ενισχύοντας με αυτή την στάση το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή, ζήτησε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, θα συνεχίσει τις περιοδείες του.

Παράλληλα, μέσα από τη διαμόρφωση των εκλογικών συνδυασμών θα συνεχίσει την προσπάθεια αμφίπλευρης διεύρυνσης προς τα δεξιά και την κεντροαριστερά.

Αν σου άρεσε κάνε