Επικροτεί τον θεσμικό «κατήφορο» - Κάλυψη Πολάκη από Τσίπρα και επίθεση σε Στουρνάρα

Επικροτεί τον θεσμικό «κατήφορο» - Κάλυψη Πολάκη από Τσίπρα και επίθεση σε Στουρνάρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:39 Δημιουργία 20/02/19, 14:07

Τον απόλυτο θεσμικό «κατήφορο» επικροτεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μίας χώρας που πέρα από την μακροχρόνια οικονομική κρίση βιώνει και τον πολιτικό ευτελισμό σε όλο του το μεγαλείο.

Πλήρη κάλυψη στους τραμπουκισμούς του υπουργού του παρέχει ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο «πόλεμος» των κκ. Στουρνάρα και Πολάκη έχει πάρει το δρόμο για τη Δικαιοσύνη, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για την ηχογράφηση και τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας τους αναφορικά με το καυτό ζήτημα της δανειοδότησης ύψους 100. 000 ευρώ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από την Attica Bank.

Μιλώντας στην έναρξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός πήρε θέση υπέρ του κ. Πολάκη - ο οποίος έχοντας την πλήρη εύνοια του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις και τις απειλές - εξαπολύοντας έμμεση αιχμή κατά του διοικητή της ΤτΕ, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο στόχαστρο της Ηρώδου Αττικού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Υπουργικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενους στα στελέχη της κυβέρνησής του, τους προέτρεψε να δουν τη μεγάλη εικόνα και να συνεχίσουν αφοσιωμένοι «στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να μην παρασύρονται «σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

«Πανηγυρισμοί» και «ύμνοι»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή σκηνή και στάθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τόνισε ότι η οικονομία ανακάμπτει και Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι « έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000». Όπως διευκρίνισε, χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08% για το πενταετές. «Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε πράγματι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταψήφισε προτάσεις που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών, ενώ σημείωσε ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Έκανε λόγο για θεσμική νίκη, αναφερόμενος στην υπερψήφιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ σημείωσε επίσης ότι είχε ανακοινωθεί δέσμη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, με μέτρα αυτά να είναι πλέον νόμοι του κράτους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τόνισε ότι μπαίνουν οι βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη πολιτική στέγης για τους πολλούς. Έκανε επίσης λόγο για προγράμματα επιδότησης ενοικίου 300 εκατ. ευρώ και δανείου 200 εκατ. ευρώ, που αφορά συνολικά 440.000 νοικοκυριά και 1.127.000 πολίτες.

Αν σου άρεσε κάνε