Άναψαν «φωτιές» με την υποψία... συναίνεσης στα πλεονάσματα

Άναψαν «φωτιές» με την υποψία... συναίνεσης στα πλεονάσματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:42 Δημιουργία 22/02/19, 11:13
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μία παραδοχή και μία… υποψία συναίνεσης σε ό,τι αφορά την οικονομία άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό και έδωσε το έναυσμα για ένα νέο κύκλο δηλώσεων και παρεμβάσεων.

Η αρχή έγινε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC απάντησε ως εξής στην ερώτηση για το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης των υψηλών πλεονασμάτων με κυβέρνηση της ΝΔ: «Δεν θα αλλάζαμε την θέση μας μόνο και μόνο επειδή η ΝΔ θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να είναι στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και άτυχη περίπτωση να είναι στην εξουσία, φυσικά. Εάν ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που θα ήθελαν να πετύχουν, θα τους στηρίζαμε, αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς».

Την τοποθέτηση αυτή σχολίασε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε τη συμφωνία του υπουργού Οικονομικών στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Ο κ. Τσακαλώτος όντως δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω ωστόσο να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματα του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και τρία χρόνια να τα μειώσω».

Στην οδό Πειραιώς δεν θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θα τηρήσει ήπια πολιτική στάση και εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα υποστηρίξει ακόμη και εθνικές επιλογές. Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζει τη στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τους επενδυτές να μην έρθουν στην Ελλάδα, γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τη δήλωση Τσακαλώτου για τα υψηλά πλεονάσματα και θα ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηριχτεί η προσπάθειά του την επόμενη των εκλογών.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος δέχτηκε χθες τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, οι προτεραιότητες που έχουν ήδη ιεραρχηθεί με το «βλέμμα» στις εκλογές, είναι οι εξής:

  1. Προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση
  2. Σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων
  3. Επαναδιαπραγμάτευηση για την άμεση μείωση πλεονασμάτων γεγονός που εάν επιτευχθεί, θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ταξίδι του ως πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες και το δεύτερο στη Φρανκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στόχος του η λήψη αποφάσεων για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη 4ετία.

Αν σου άρεσε κάνε