Να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο των εκλογών ζητεί η ΝΔ από την κυβέρνηση

Να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο των εκλογών ζητεί η ΝΔ από την κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:27 Δημιουργία 25/02/19, 14:17

Σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων έθεσε η Μαρία Σπυράκη τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

«Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην έχει ακόμη και σήμερα αποσαφηνίσει το τοπίο των εκλογών που έρχονται», ανέφερε κ. Σπυράκη.

«Δεν αναφέρομαι βέβαια μόνον στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Αλλά στους συγκεκριμένους κανόνες διεξαγωγής τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών» είπε, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει για τα παρακάτω ζητήματα:

  • Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης;
  • Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.
  • Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Όπως είπε η κ. Σπυράκη, είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;
  • Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τα ερωτήματα αυτά «οφείλει σήμερα κιόλας να τα απαντήσει ξεκάθαρα το υπουργείο των Εσωτερικών», καθώς «είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης οι πολίτες και τα κόμματα να γνωρίζουν επακριβώς τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών». Πόσω μάλλον – όπως παρατήρησε - όταν απομένουν ακριβώς 90 μέρες -δηλαδή μόλις τρεις μήνες- μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ προφανώς θα στηρίξει τη φημολογούμενη αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στις εθνικές εκλογές, σημειώνοντας ότι η Πειραιώς έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στις τάξεις της και εμπράκτως ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ η κ. Σπυράκη είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει επιλογές εκπροσώπων που ανήκουν σε άλλους σχηματισμούς, προσθέτοντας ότι «αυτό αφορά τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής».

«Βλαπτικά τα αποτελέσματα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ερωτηθείσα για το επίμαχο δημοσίευμα του BBC, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ζήτημα εθνικής μακεδονικής μειονότητας δεν υφίσταται, πολύ περισσότερο μάλιστα γιατί το κείμενο του δημοσιεύματος αναφέρεται σε ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή».

Η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι «η Συμφωνία που επικυρώθηκε στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και του προθύμους παράγει βλαπτικά αποτελέσματα, ήδη από τη πρώτη στιγμή της υπογραφής της».

Όπως σημείωσε δημιουργούνται προβλήματα από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» βάσει της Συμφωνίας, από οργανώσεις και ιδιώτες και πρόσθεσε ότι ενδεικτική των ερωτημάτων προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιστολή που έστειλε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προς τον ΟΗΕ.

Για την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα

Αναφερόμενη στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της ΝΔ στη Μόσχα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, η κ. Σπυράκη είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Δούμας Βλαντιμίρ Βολόνιν.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν διμερή θέματα, ενώ η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Μάιο του 2016.

«Προσβλητική αναφορά της κ. Μεγαλοοικονόμου στους ομοφυλόφιλους»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήριασε προσβλητικό και λυπηρό τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε η βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου για τους ομοφυλόφιλους σε τηλεοπτική εκπομπή. «Κατανοούμε τη στάση του κ. Τσίπρα να μένει στην καρέκλα με την στήριξη των προθύμων», ανέφερε η κ. Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «ο χυδαίος ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου δείχνει ότι η ετερόκλητη συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση δεν σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπήρξε ούτε ένα νεύμα αποδοκιμασίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε