Δεν έτυχε, πέτυχε (χρονικά) η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

Δεν έτυχε, πέτυχε (χρονικά) η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:48 Δημιουργία 28/02/19, 08:45
Αρθρογράφος: Νεφέλη Βαρθαλίτη
ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων πριν το Eurogroup του Μαρτίου, και ο Πιερ Μοσκοβισί, ως άλλος προπονητής, επιφορτίζεται να επαναλάβει δια ζώσης στην Αθήνα το μήνυμα της Κομισιόν: «Τρέξτε!».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει σήμερα στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ.

Κι όσο κι αν ο –όχι και τόσο κρυφός- πόθος των Βρυξελλών είναι να απέχει από «βαρυσήμαντες» τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτική αντιπαράθεση εσωτερικά, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, οι επαφές του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα γίνονται αναπόφευκτα υπό την σκιά της δεύτερης έκθεσης της Κομισιόν που ήρθε χθες στο φώς της δημοσιότητας.

Ο προβληματισμός των Βρυξελλών προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για μια αρνητική μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την Ελλάδα. Και παρά την τακτική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα των 120 δόσεων που αποκαλύπτει η έκθεση, παραμένει το γεγονός ότι ούτε 12 μέρες δεν έχουν απομείνει μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου , το οποίο θα καθορίσει αν η Αθήνα θα λάβει τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου. Ούτε 12 μέρες, για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων, τα οποία έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί… πέρσι.

Κι όπως η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο, την ίδια ώρα που σημειώνει αστερίσκους και δίνει κίτρινες κάρτες σε… όλα τα επιμέρους ζητήματα, έτσι κι ο Μοσκοβισί από τη θέση του πρεσβευτή της Επιτροπής, αναμένεται να πει (διακριτικά πάντα) στον Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει να υλοποιήσει επιτέλους τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Άλλωστε, και το σχόλιο του μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν ήταν το εξής: «Καλώ τις αρχές να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup». Λιτό, αλλά ξεκάθαρο.

Οφείλουμε βεβαία, να παραθέσουμε ξανά τη θέση των Βρυξελλών, ότι ο Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται την Αθήνα με αφορμή το Συμπόσιο των Δελφών.

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι - ευτυχώς ή δυστυχώς για τον ίδιο- τυχαία.

Αν σου άρεσε κάνε