Έλεγα τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» πριν από τις Πρέσπες, τόνισε ο Κοτζιάς

Έλεγα τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» πριν από τις Πρέσπες, τόνισε ο Κοτζιάς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:21 Δημιουργία 01/03/19, 14:18

Σε μια ακόμα υπεράσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών προέβη την Παρασκευή ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών σε εκδήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έβαλε έναν όρο, «να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το συμφέρον της Ελλάδας ήταν να λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα, γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. «Βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση, γιατί [...] στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα». Από την άλλη, «οι Αμερικάνοι ήθελαν σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα, ανέφερε πως ήταν η ΠΓΔΜ που ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές, «δεν τους το επιβάλλαμε εμείς», για να προσθέσει πάντως: «Εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις "Πρέσπες"».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πλατιά σχετικά με το πώς θα μακροημερεύσει η συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. «Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, αναφερόμενο στα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτά δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα αλλά η διαχείρισή τους εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη, επισημαίνοντας σε συνδυασμό με τα ελλαδοτουρκικά ζητήματα πως είναι οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε