Σταίκούρας: Η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη - Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής τώρα

Σταίκούρας: Η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη - Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής τώρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:22 Δημιουργία 01/03/19, 15:19

«Κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για υπονόμευση της ανάπτυξης, αποθάρρυνση των επενδύσεων και ενίσχυση της φοροδιαφυγής εξαπολύει ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της δημοσιοποιημένης έκθεσης της Κομισιόν για τη δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της χώρας.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, ασκώντας οξεία κριτική ενάντια στην κυβέρνηση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως η ΝΔ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Πιο αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Όλες οι διεθνείς Εκθέσεις που έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί, επιβεβαιώνουν την κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθηλώνει την οικονομία, υπονομεύει την ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ενισχύει τη φοροδιαφυγή.

Τελευταίο παράδειγμα, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας, η οποία τονίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα -ειδικά της εργασίας- αυξήθηκε υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας σημαντικά άτομα με χαμηλό εισόδημα, νοικοκυριά με παιδιά καθώς και επιχειρήσεις.

Η εκτόξευση μάλιστα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα μείωσε τόσο τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 27% την περίοδο 2015-2017.

Αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής φοροεπιδρομής είναι η διόγκωση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της παραοικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το “κενό” στον ΦΠΑ (VAT Gap), δηλαδή το χάσμα μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, ήταν το 2016 το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξανόμενο με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το χαμηλότερο, δε, ύψος του αποτυπώθηκε το 2014, όταν, από επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης και παρά τις ενστάσεις των θεσμών, μειώθηκαν συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία γύρισε σε θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Συνεπώς, χρειάζεται, άμεσα, αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και αυτό θα γίνει πράξη με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων».

Αν σου άρεσε κάνε