Με ευρωπαϊκή στήριξη και δημοσκοπικό «αέρα» η πορεία Μητσοτάκη προς τις κάλπες

Με ευρωπαϊκή στήριξη και δημοσκοπικό «αέρα» η πορεία Μητσοτάκη προς τις κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 04/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την εμπιστοσύνη κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ σε συνδυασμό με τη σταθερή διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ μπαίνει δυναμικά στη μακρά (;) προεκλογική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει μέχρι ώρας να παίξει στο «ταμπλό της πόλωσης», που σκόπιμα στήνει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματός του, αλλά επιλέγει να διεκδικήσει τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού μέσω της παρουσίασης των δικών του θέσεων.

Την εικόνα του κ. Μητσοτάκη στήριξε με τρόπο αδιαμφισβήτητο ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο, ο οποίος μιλώντας χθες στο συνέδριο των Δελφών, επεσήμανε ότι οι αγορές δείχνουν σήμερα πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, «διότι περιμένουν μια πιθανή νίκη του κ. Μητσοτάκη στις εκλογές».

Σε επίπεδο θέσεων η ΝΔ θα επιμείνει στην ανάγκη:

  1. Μείωσης των φορολογιών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων
  2. Μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα
  3. Προώθησης πραγματικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση
  4. Προώθησης αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, επανέλαβε ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός θα δεσμευτεί για άμεση υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα, όμως, τη μείωση του 4,5% ως στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα και στο σχόλιο του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφώνησε αλλά είπε ότι θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει, που θα κατευθύνει τα σχετικά κονδύλια, η ΝΔ εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση, σημειώνοντας το εξής: «Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πια με παλιό πικάπ στο οποίο έχει κολλήσει η βελόνα. Μόνο που η σκόπιμη διαστρέβλωση του προγράμματος της ΝΔ δεν πείθει κανέναν».

Την ίδια ώρα , μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζει δύο ακόμη σημαντικές επισκέψεις. Η πρώτη θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη μέσα στον τρέχοντα μήνα. Εκεί, ο ίδιος θα γίνει δεκτός από τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Το δεύτερο ταξίδι του αφορά την επίσκεψή του στη Βοστώνη και στο πανεπιστήμιο Tufts, που είναι και η έδρα Καραμανλή. Στις ομιλίες που θα κάνει επί αμερικανικού εδάφους, θα αναφερθεί εκτενώς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο δικό του σχέδιο για την ανάπτυξη, καθώς και στην πραγματική έξοδο από την μνημονιακή εποχή.

Αν σου άρεσε κάνε