Αυτό είναι το σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων της ΝΔ για το δημογραφικό

Αυτό είναι το σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων της ΝΔ για το δημογραφικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:41 Δημιουργία 05/03/19, 14:18

Το σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος παρουσίασε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας μεταξύ άλλων την παροχή 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και κινήτρων σε μητέρες κάτω των 30 ετών.

Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, που συζητείται στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για υπονόμευση του μέλλοντος του έθνους και της πατρίδας από το δημογραφικό πρόβλημα.

«Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν στηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε η ανάπτυξη του κράτους», δήλωσε ον ίδιος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα το δημογραφικό». «Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι το χειρότερο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτές οι πολιτικές απαιτούν βάθος και συνέχεια για να δείξουν τα αποτελέσματά τους σε μια 10 ετία. Αυτές οι πολιτικές απαιτούν συναίνεση και όχι λάσπη. Αν οι ρυθμοί του δημογραφικού συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατ. μέχρι το 2050 και 7,3 εκατ. εως το 2080. Αναζήτησα συγκριτικά στοιχεία από άλλες εποχές, δύσκολες για τον ελληνισμό. Σε μια άλλη συζήτηση έδειξα μια φωτογραφία με 3 χαμογελαστά ξυπόλητα κοριτσάκια για να καταδείξω ότι σε άλλες κρίσιμες στιγμές καταφέραμε να κάνουμε άλμα αισιοδοξίας. Το 1955 είχαμε στην χώρα μας 154.000 γεννήσεις. Στην μεταπολεμική ελλάδα της φτώχειας και μόλις 54.0000 θανάτους», επεσήμανε,

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που θέλει «μια κοινωνία που τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες γεννήσεων στο 1,6 αντί 2,1 που απαιτείται για να μην μειώνεται ο πληθυσμός. Παράλληλά υπάρχει φυγή των νέων στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Δυστυχώς η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς τους. Ο κοινωνικός ιμάντας έχει βραχυκυκλώσει σε μια Ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος. Θέλουν δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν. Το ακούμε όλοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθυσμός μας γερνά. Το 1950 η μέση ηλικία ήταν 35 έτη σήμερα 43 έτη. Το 2050 οι ανω των 60 θα φθάσει στο 33% του πληθυσμού. Αυτή η δημογραφική βόμβα απειλεί το σήμερα και το αύριο. Συρρίκνωση οικονομίας, απώλεια κεφαλαίων για τις συντάξεις, κλυδωνισμός ασφαλιστικού και υπονόμευση όλης της οικονομίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων:

- μείωση βάρους για την απόκτηση παιδιού

- στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών

-επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα

-διαγενειακή αλληλεγγύη μέσω του δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος

«Για την αντιμετώπιση της γήρανσης θέλει συνολική πολιτική με οικονομική διάσταση ώστε να δούμε αποτελέσματα σε μια 10ετία. Τα αποσπασματικά επιδόματα δεν αποτελούν πολιτική. Για εμάς το ζήτημα είναι η δημιουργία νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας», δήλωσε και περιέγραψε το σχέδιο της γαλάζιας παράταξης:

- 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα

- Το αφορολόγητο να αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί για ενίσχυση αδυνάμων. Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 έτη της γυναίκας

- Όλα τα βρεφικά είδη να πάνε στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ. «Είναι σωστό μέτρο, το ανέφερε και η κυρία Γεννηματά», είπε.

- Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση ΝΔ. Κάθε οικογένεια που δεν θα βρίσκει θέση σε δημόσιο, θα λαμβάνει κουπόνι 180 ευρώ/μήνα

Τι προβλέπεται για την προστασία παιδιών και μητέρων

-Η γυναίκα να έχει την ελεύθερη επιλογή να καθορίσει η ίδια τους χρόνους άδειας λοχείας

-Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να αυξηθεί η άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

-Να επεκταθεί η προστασία από την απόλυση στους 24 μήνες αντί 18 μετά τον τοκετό - Να υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης

-Να υπάρξουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης και μελέτης εντός σχολείων

Το ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στην «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε χωρίς να μιλάμε για τις προκλήσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχουμε μιλήσει για ελκυστικό σύστημα για την ένταξη όλων των εργαζομένων, δίκαιο για να αποδίδει στο τέλος τους κόπους όλων και αποτελεσματικό ώστε να μην επιβαρύνει την οικονομία. Το σχέδιό μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Έχουμε μάθει από την προπαγάνδα σας. Πείτε μας όμως γιατί δεν είναι προοδευτικό το σύστημα 3 πυλώνων που εφαρμόζουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες»:

- Με πρώτο πυλώνα εθνική σύνταξη για όλους

- Δεύτερο πυλώνα τον κουμπαρά ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζομένου

- Τρίτο πυλώνα την εθελοντική επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης.

Αν σου άρεσε κάνε