Τζαβάρας προς κυβέρνηση: Υιοθετήστε το κυπριακό μοντέλο για τα «κόκκινα δάνεια»

Τζαβάρας προς κυβέρνηση: Υιοθετήστε το κυπριακό μοντέλο για τα «κόκκινα δάνεια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:47 Δημιουργία 06/03/19, 12:40

Την υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», δηλαδή την εξαγορά από τον δανειολήπτη του δανείου του με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για την εξαγορά από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ζητεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας με επίκαιρη ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην επίκαιρη ερώτηση ο κ. Τζαβάρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στηρίζει το «κράτος» των τραπεζιτών, αποφεύγοντας να νομοθετήσει τη συνυπευθυνότητα των τραπεζών για τον εκτροχιασμό του ιδιωτικού χρέους, με αιχμή τα «κόκκινα δάνεια».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αποτελεσματική, συνολική και ριζική αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος, που αφορά εκατομμύρια καταναλωτές προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά περιορίζεται μόνο στη μερική, αποσπασματική και συμπτωματική επίλυσή του».

Ζητεί, επίσης, τη λήψη νομοθετικών μέτρων για τη συνολική ρύθμιση του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους, αλλά και για να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των δανειοληπτών, κατά τον υπολογισμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τραπεζικά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τζαβάρα έχει ως εξής:

Κανένας μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζει ως οξύ κοινωνικό πρόβλημα την ανάγκη ανακούφισης των νοικοκυριών από το υπερβολικό βάρος που συνεπάγεται γι’ αυτά ο αχαλίνωτος εκτοκισμός των τόκων από τις τράπεζες στα κόκκινα δάνεια και κυρίως στη κατηγορία των καταναλωτικών δανείων ή των δανείων μέσω πιστωτικών καρτών, όπου το επιτόκιο στις περιπτώσεις αυτές ξεπερνάει το 27% και ανεξέλεγκτα εκτοκίζονται τραπεζικοί τόκοι χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η τοκοφορία αυτή όμως αποδεικνύεται δυσανάλογα μεγάλη, αν συγκριθεί με το ποσοστό της αναγκαστικής μείωσης όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και με τα επιτόπια καταθέσεων που προσφέρει το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 1,13%.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΟΒΕ το δηλωθέν εισόδημα των ελλήνων πολιτών για την επταετία 2010-2017, μειώθηκε κατά 25,15 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 42%, οι αμοιβές της εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η κατανάλωση παρουσιάζει μείωση κατά 50 δισεκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 64% των νοικοκυριών δηλώνει πλέον εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε κατά 40% περίπου ο αριθμός αυτών που δηλώνει πλέον μηδενικό εισόδημα.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ανεπίτρεπτο οι τράπεζες να αδιαφορούν και να προσποιούνται ότι δεν έχουν καμία ευθύνη συμμετοχής στην ανακούφιση των δεινά δοκιμαζόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η Πολιτεία να επιδοκιμάζει μια τέτοια αντικοινωνική στάση. Είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να μην ασκεί καμία πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τις απαιτήσεις τους και να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια που οδήγησαν στον σχηματισμό υπερβολικών απαιτήσεων. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τα κόκκινα δάνεια μόνο ως τραπεζικό πρόβλημα, στο μέτρο και στην έκταση που αυτά πλήττουν το τραπεζικό σύστημα και να μην τα αντιμετωπίζει και ως πρόβλημα προστασίας του καταναλωτή από την αυθαιρεσία, τις καταχρήσεις και τις υπερβολές των τραπεζών, οι οποίες, παραβιάζοντας βασικές συναλλακτικές αρχές της έννομης τάξης αρνούνται να αναπροσαρμόσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις τους και συνεχίζουν να απειλούν και να εκβιάζουν με αναγκαστικά μέτρα εκατομμύρια πολίτες, που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση τους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται βίαια και απρόβλεπτα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Με δεδομένο ότι η προστασία του καταναλωτή και μάλιστα και του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αποτελεί ρητή υποχρέωση του κράτους, όπως προβλέπεται από την διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν νομοθετικά μέτρα για τη συνολική ρύθμιση του κοινωνικού προβλήματος του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους αλλά και για να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των δανειοληπτών, κατά τον υπολογισμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τραπεζικά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Τέλος, ρωτά αν προτίθεται η Κυβέρνηση να υιοθετήσει το κυπριακό μοντέλο για την εξαγορά από τον δανειολήπτη του δανείου του με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για την εξαγορά από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε