Στροφή στο πεδίο της οικονομίας κάνει ο Κ. Μητσοτάκης

Στροφή στο πεδίο της οικονομίας κάνει ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:20 Δημιουργία 12/03/19, 08:16
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στροφή στο πεδίο της οικονομίας κάνει η ΝΔ, θεωρώντας ότι αυτός ο τομέας σε συνδυασμό με τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων (βλ. Σκοπιανό) αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Στην Πειραιώς «βλέπουν» μια αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη, καθώς μετά τους ...πανηγυρισμούς για το τέλος του προγράμματος, επικρατεί καχυποψία για την ουσιαστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ούτε το ποσό του 1 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε ούτε το «πράσινο φως» για σειρά ρυθμίσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που επιδιώκει η κυβέρνηση, έχει δοθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα όσα έχει υποσχεθεί, συνεπώς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία έχουν πάρει την «ανηφόρα», η αδήλωτη εργασία δεν είχε παταχθεί, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παράγοντες της πραγματικής οικονομίας κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιώντας ότι τα φορολογικά βάρη συμπιέζουν τις επιχειρήσεις και δεν οδηγούν σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ως απάντηση στα μείζονα αυτά θέματα, προβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το μίγμα της νέας αυτής οικονομικής πολιτικής είχε την ευκαιρία να το παρουσιάσει σε μεγάλους επενδυτές, που συνάντησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν μια επενδυτική έκπληξη τα επόμενα τρία χρόνια. Απηύθυνε πρόκληση σε διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα μας, καλώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες να επαναφέρουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες της χώρας.

«Πιστεύω» - είπε χαρακτηριστικά - «να ενισχύουμε την ρευστότητα των τραπεζών, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα έχουμε 12 δισ. ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων, που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Και θα ήθελα να ενθαρρύνω την επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει την προσπάθειά μας, επιστρέφοντας τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες».

Αν σου άρεσε κάνε