Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:47 Δημιουργία 14/03/19, 15:11

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για μια ακόμα φορά χρησιμοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που δεν διστάζουμε να χαρακτηρίσουμε ολέθριες. Όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε η χώρα να μην αποκτήσει ποτέ σταθερή κυβέρνηση.

Αντιθέτως η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να εισφέρει για σημαντικά ζητήματα όπως η σύγχρονη δημόσια διοίκηση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως πρόκειται για «θεσμικά επικίνδυνες διατάξεις, ανούσιους βερμπαλισμούς και παρωχημένα συνθήματα».

Μάλιστα έκανε λόγο για «ολέθριες» προτάσεις, όπως η Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ώστε η χώρα να μην έχει ποτέ σταθερή κυβέρνηση. Και έκανε λόγο για «παντελώς αχρείαστες» διατυπώσεις για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας αλλά και συνεχιζόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα οδηγούσαν σε παράλυση διαρκείας.

Συνεχίζοντας τα πυρά προς την κυβερνητική πλειοψηφία επεσήμανε πως στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αναφορές σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, το επενδυτικό περιβάλλον, η αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, το περιβάλλον κ.ά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα, σημείωσε ότι «παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ). Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι'αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

«Δεν δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση»

Τονίζοντας πως το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα την συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η σημερινή προτείνουσα Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης πως «η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής βουλής που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλει τον ελληνικό λαό», ενώ μιλώντας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «από την στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, απομένει ο ΠτΔ να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία».

Επιμένοντας στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «οι διατάξεις που εισηγήθηκε η ΝΔ να αναθεωρηθούν θα παραμείνουν δυστυχώς σε ισχύ. Θα έχουμε θλιβερό προνόμιο την επόμενη δεκαετία να είμαστε η μόνη προοδευτική χώρα όπου θ απαγορεύεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις προς την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «και η αναθεώρηση του συντάγματος έπεσε θύμα των φαρσοκωμωδιών του ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο αντιπερισπασμού. Ενσωματώθηκε σε μια συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ Τσίπρα».

Για τις ευρωεκλογές

Τονίζοντας και πάλι τη σημασία που δίνει η ΝΔ στις ευρωεκλογές, τόνισε προς τον πρωθυπουργό πως «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και σε μερικές εβδομάδες έχουμε εκλογές, που ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Στις 26 Μαΐου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει αυτή την τετραετία και μια νέα εθνική πληγή που ανοίξατε (συμφωνία Πρεσπών)» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «στις 26 Μαΐου δεν θα υπάρχουν πια περιθώρια για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξου τη ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί, καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη.».

Αν σου άρεσε κάνε