«Λάσπη» από τον Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέει η ΝΔ

«Λάσπη» από τον Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέει η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:44 Δημιουργία 14/03/19, 18:39

Νέα επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, για τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σημειώνουν από τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης των πολιτών με αφορμή τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι δήθεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε κρυφά βουλευτές του, για να μην ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 που αφορά στην αναδρομική ισχύ ελέγχου της δωροδοκίας.

«Ο κ. Τσίπρας είτε δεν έχει ιδέα τι λέει, είτε το πιθανότερο, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες πετώντας λάσπη.

Η ΝΔ δεν απέσυρε κανέναν βουλευτή της. Ψήφισε σύσσωμη την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, όπως άλλωστε πρώτος είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006 όταν ο τότε Συνασπισμός σφύριζε αδιάφορα. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν αυτήν την αλλαγή όπως και κανένας δεν ψήφισε μια ανούσια και νομικά ανυπόστατη ερμηνευτική πρόταση που έκανε ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει δήθεν και αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου», επισημαίνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο λόγος που η «γαλάζια» παράταξη δεν ψήφισε την ανούσια, όπως χαρακτηρίζεται, αυτή πρόταση είναι απλός.

Είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος. Αυτό το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις. Επομένως ακόμη και αν περνούσε η πρόταση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μόνον για επικοινωνιακούς λόγους, δεν θα μπορούσε να σταθεί ποτέ σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ούτε ελληνικό ούτε πόσο μάλλον ευρωπαϊκό. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν απλά είπε σήμερα για μια ακόμη φορά εν γνώσει του ψέματα χωρίς βέβαια να τον ενδιαφέρει ότι ευτελίζει τη συζήτηση για μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η Συνταγματική αναθεώρηση» σημειώνουν από την Πειραιώς.

Αν σου άρεσε κάνε