Στο στόχαστρο Μητσοτάκη η «χαλαρή ψήφος»

Στο στόχαστρο Μητσοτάκη η «χαλαρή ψήφος»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:22 Δημιουργία 15/03/19, 10:02
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τη λογική της «χαλαρής ψήφου» βάζει πλέον στο στόχαστρο του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει ότι εάν δεν γίνουν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, τότε καραδοκεί ο κίνδυνος ένα τμήμα των πολιτών να υποστηρίξει μικρότερα κόμματα.

Για το λόγο αυτό εκτός του ότι μετατρέπει την αναμέτρηση για το ευρωκοινοβούλιο σε εφ’όλης της ύλης αντιπαράθεση, ζητεί από τους πολίτες να στείλουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντάς την.

Από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε την ανάγκη «ο λαός σε κάθε περίπτωση να μετατρέψει (σ.σ. τις ευρωεκλογές του Μαΐου) σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική της».

«Έχουμε τέσσερα χρόνια να γίνουν εκλογές, θα είναι λοιπόν η κάλπη της 26ης Μαΐου, είτε αυτή είναι τριπλή είτε αυτή είναι τετραπλή, μία ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες με τη δική τους φωνή. Στις 26 Μαΐου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά τα οποία έχουν βιώσει εδώ και μια τετραετία, δύο μνημόνια, 29 νέους φόρους, περικοπές στις συντάξεις, χρέη, κατασχέσεις. Και θα κρίνουν και την εθνική πληγή που άνοιξε με την αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας στους Σκοπιανούς. Θα κριθεί και αυτό στην κάλπη της 26ης Μαΐου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στην λογική της «χαλαρής ψήφου», ο ίδιος τόνισε ότι «στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, για εύκολες διαμαρτυρίες, για άστοχες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί, να είναι ηχηρό και καμιά ψήφος δεν θα πάει χαμένη. Στην κάλπη θα αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα, η ανάπτυξη με την καθυστέρηση, η αξιοπρέπεια με τον κυνισμό, ο πραγματικός πατριωτισμός».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα μηνύματα, που θα στείλουν οι πολίτες από την κάλπη: «ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς μια κυβέρνηση που εξαπάτησε τους Έλληνες, έκανε τη ζωή τους χειρότερη και δεν έχει τίποτα να τους πει για το μέλλον τους. Αλλά θα στείλουν οι πολίτες και ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς στόχους, της ΝΔ αυτοί αφορούν:

Τη διαφορά που θα χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει αυτή να κινηθεί γύρω από τα διψήφια ποσοστά.

Το ποσοστά της ΝΔ εάν είναι άνω του 30%, όπως πολλά γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν, τότε – σύμφωνα με το ευνοϊκό για την αξιωματική αντιπολίτευση εκλογικό σενάριο - ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κινηθεί» πέριξ του 20%. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης από το βράδυ των εκλογών μπορεί να ζητήσει την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, επικαλούμενος δυσαρμονία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκού αισθήματος.

Η ατζέντα, την οποία θα προβάλλει η ΝΔ το επόμενο διάστημα ακόμη και αν δεν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές το Μάϊο, θα είναι αμιγώς ελληνοκεντρική (οικονομία, ασφάλεια, μεταρρυθμίσεις), προκειμένου να τονίσει την ανάγκη καταψήφισης της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της τα τελευταία 4 χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε