Βαρόμετρο οι νέες δημοσκοπήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις

Βαρόμετρο οι νέες δημοσκοπήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:44 Δημιουργία 18/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός θέλει εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά προετοιμάζεται για τον Μάιο, εκφράζουν ανώτατα στελέχη της ΝΔ, που εκτιμούν ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη των οριστικών αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα θα παίξει ο νέος «κύκλος» δημοσκοπήσεων, ο οποίος θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα με τα ευρήματα να δημοσιοποιούνται αμέσως μετά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μεταβάλλει σε τίποτα τη στρατηγική του, καθώς θεωρεί – και το έχει καταστήσει σαφές – ότι εάν δεν γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Μάιο, τότε οι ευρωεκλογές και η μάχη για τις περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους θα μετατραπεί σε μία εφ’όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των περιοδειών του (τελευταίο παράδειγμα η Θράκη, όπου μετέβη το Σαββατοκύριακο) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται επί της ατζέντας εθνικών εκλογών, αναδεικνύοντας θέματα, όπως είναι η οικονομία, το Σκοπιανό, η πολιτική ασφάλειας και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες η ΝΔ θα υπενθυμίσει (μέσω καμπάνιας και στο διαδίκτυο) τα όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε μία ανάσα από την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι από τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς και θεωρεί ότι το 3ο και το 4ο μνημόνιο είναι απόρροια των χειρισμών που έκαναν οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος και Βαρουφάκης εκείνο το δραματικό καλοκαίρι.

Την ιδία ώρα, η πολιτική της πόλωσης που κυριαρχεί, δείχνει σαφώς ότι όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών», που θα είναι οι ευρωεκλογές, στην περίπτωση που δεν γίνουν ταυτόχρονα και οι εθνικές εκλογές.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν άφησαν ούτε το twitter έξω από τη διαμάχη τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε με δικό του σχόλιο τόσο τον πολιτικό εναγκαλισμό του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες όσο και τη φράση του κ. Τσίπρα περί «ολιγαρκούς αφθονίας».

«Ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας το θαυμασμό του για τα αποτυχημένα σοσιαλιστικά μοντέλα της Λατινικής Αμερικής, μας είπε πως ονειρεύεται μια «ολιγαρκή αφθονία» στη χώρα μας. Προφανώς επιφυλάσσει το «ολιγαρκής» για τους Έλληνες και το «αφθονία» για τον ίδιο και την παρέα του», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είναι σαφές ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει «τίποτα να πέσει κάτω», είτε αυτά αφορούν τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αμφιλεγόμενα καθεστώτα είτε αναρτήσεις, σχόλια, δηλώσεις υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, όπως συνέβη με την υποψήφια ευρωβουλευτή, Μυρσίνη Λοίζου.

Αν σου άρεσε κάνε