Η ΝΔ, οι ευρωεκλογές και ο πήχης προσδοκιών

Η ΝΔ, οι ευρωεκλογές και ο πήχης προσδοκιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:32 Δημιουργία 19/03/19, 09:23
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ο πήχης των προσδοκιών των στελεχών της ΝΔ στις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που οι εθνικές δεν διεξαχθούν τον Μαΐο, αποτελεί πλέον την κυρίαρχη συζήτηση στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει ένα αποτέλεσμα, ικανό να κλονίσει αποφασιστικά την κυβέρνηση, δίνοντάς του το δικαίωμα το βράδυ της Κυριακής να απαιτήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, οι εκτιμήσεις των «γαλάζιων» στελεχών ποικίλουν. Οι δημοσκοπήσεις στην πλειονότητά τους δείχνουν διψήφια διαφορά σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου. Ωστόσο και στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι εάν διεξαχθούν μόνον οι ευρωεκλογές, τότε η «χαλαρή ψήφος», η υποβάθμιση - από την πλευρά της κυβέρνησης - της αναμέτρησης αλλά και η συμμετοχή πολλών μικρών κομμάτων και από τα… δεξιά, ενδεχομένως και να αποτελέσουν εμπόδια διεύρυνσης της διαφοράς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε πρώτος για μία διαφορά της τάξεως του 3,5%, ενώ χθες και ο Δημήτρης Σταμάτης σε δηλώσεις του στο Open παραδέχθηκε ότι εάν η διαφορά είναι κάτω από το συγκεκριμένο ποσοστό, «θα μας προβληματίσει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα επιδιώξει:

-Να δώσει χαρακτήρα εφ’όλης της ύλης αναμέτρησης με την κυβέρνηση

-Να προωθήσει μία ελληνοκεντρική ατζέντα στην πορεία προς τις κάλπες

-Να διατηρήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Τσίπρα, έτσι ώστε να συντηρήσει τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος του.

-Να ακυρώσει την πολιτική λογική της «χαλαρής ψήφου», συνδέοντας το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης με την ανατροπή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η ΝΔ θα επιδιώξει εκτός από την καταγραφή μίας σημαντικής διαφοράς, να έχει στις ευρωεκλογές ένα σημαντικό ποσοστό, που να υπερβαίνει το 28%, ποσοστό που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Εάν είναι πάνω από 30%, σαφώς η εικόνα θα ένα καλύτερη, αλλά ο πήχης μοιραία μπαίνει λίγο πιο χαμηλά, με δεδομένους τους κινδύνους της αποχής νέου σημαντικού τμήματος της εκλογικής βάσης.

Σε επίπεδο πολιτικής τακτικής, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην επικράτεια, δίνοντας έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα πυκνώσει τις συνεντεύξεις του και γενικά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, αρχής γενομένης από την εβδομάδα μετά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Αν σου άρεσε κάνε