Με «148 «ναι» ψηφίστηκαν οι εκλογικές τροπολογίες

Με «148 «ναι» ψηφίστηκαν οι εκλογικές τροπολογίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:59 Δημιουργία 20/03/19, 15:50

Με 148 ψήφους υπέρ πέρασε την Τετάρτη από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά σειρά αλλαγών εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, με σημαντικότερη αυτή της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή.

Χωρίς να διεξαχθεί τελικά ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία πέρασε με 148 «ναι », 105 οχι και 4 «παρών». Συνολικά 257 βουλευτές ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η «φωτογραφική» διάταξη ή τροπολογία Κουντουρά, όπως την έχει χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση, αφού από αυτήν θα επωφεληθεί η υπουργός Τουρισμού και ο Σπύρος Δανέλλης, αφού δεν θα αναγκαστούν να παραιτηθούν για να είναι στην ευρωλίστα.

Καθώς στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα στηθούν τέσσερις κάλπες, και προκειμένου να διευκολύνονται οι εκλογείς, η τροπολογία προβλέπει επίσης δυνατότητα κατάτμησης και δημιουργίας χωριστών εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα να προτιμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής, σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωση ο κατάλογος των δικαστικών αντιπροσώπων.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε σε δήλωση της πως «η εξόφληση γραμματίων εν όψει ευρωεκλογών αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή»

Όπως πρόσθεσε, οι «μεθοδεύσεις στο πάρα πέντε δημιουργούν εύλογα την αίσθηση ότι διακυβεύεται, η διαφάνεια και το κύρος των εκλογών που αποτελούν θεμελιώδη δημοκρατική κατάκτηση».

«Ο πανικός και η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος κ. Τσίπρα. Ως εδώ» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Αν σου άρεσε κάνε