Ικανοποίηση Τσίπρα για τη συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ

Ικανοποίηση Τσίπρα για τη συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:18 Δημιουργία 20/03/19, 20:17

Τα ενεργειακά και η ενίσχυση του ρόλου της Ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νίκο Αναστασιάδη και Μάικ Πομπέο από την Ιερουσαλήμ όπου διεξάγεται η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή την συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η καθιέρωση του East Med μπορεί να διασφαλίσει το διάλογο και ανυπόμονο για εποικοδομητικές συνομιλίες» ανέφερε μεταξύ άλλων» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε πως «ανυπομονώ, κι εγώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτέ. Εμείς πιστεύουμε πως ελεύθερες χώρες που δρουν μαζί πάντα ακολουθεί μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας» κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «χώρες μας συνέχισε αποτελούν αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ ειδικά στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή. Σκοπός της συνεργασίας μας είναι η ανάπτυξη σε μια ταραχώδη περιοχή. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ο υπουργός είναι εδώ για να υποστηρίξει τη γεωπολιτική του αξία εκ μέρους των ΗΠΑ και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την προστασία των ενεργειακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και, βεβαίως, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Ο οικοδεσπότης Μπενιαμίν Νετανίαχου, δήλωσε ότι «καλωσορίσω όλους στην έκτη τριμερή μεταξύ των χωρών μας που εξελίσσεται σε σημαντικότατη περιφερειακή συνεργασία. Το ότι παραβρίσκεται και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία και καλωσορίζουμε και την Αμερική» είπε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το ανακοινωθέν

Στο ανακοινωθέν τους, με την ευκαιρία της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, οι τρεις ηγέτες καλωσόρισαν τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική αυτά να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την (ενεργειακή) διαφοροποίηση.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στον τριμερή μηχανισμό που εγκαθίδρυσαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, «οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αν σου άρεσε κάνε