Απεβίωσε η Βρετανίδα συγγραφέας Τζούντιθ Κερ

Απεβίωσε η Βρετανίδα συγγραφέας Τζούντιθ Κερ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 14:12 Δημιουργία 23/05/19, 14:10

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών η Βρετανίδα συγγραφέας Τζούντι Κερ η συγγραφέας του βιβλίου «Η Τίγρης που ήρθε επίσκεψη», όπως δήλωσε ο εκδότης της.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που ανακοινώνουμε ότι η Τζούντιθ Κερ, συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου «Η τίγρης που ήρθε επίσκεψη», «Όταν ο Χίτλερ έκλεψε το ροζ κουνέλι», «Ο Mog ο ξεχασιάρης γάτος» και πολλά άλλα κλασικά παιδικά βιβλία, πέθανε στο σπίτι της χθες σε ηλικία 95 ετών μετά από σύντομη ασθένεια », δήλωσε ο εκδοτικός οίκος HarperCollins.

Η Κερ, η οποία σκαρφίστηκε την τίγρη για να διασκεδάσει τα δύο παιδιά της, ξεκίνησε να δημοσιεύει μόλις στα 40 της χρόνια, και έζησε για να δει την Τίγρη να φτάνει την εκατομμυριοστή της πώληση καθώς έκλεινε 94 χρονών. Με ήπια της πικρία, παρέμεινε το αγαπημένο της βιβλίο: «Έγινα καλύτερη στο σχέδιο, προφανώς», είπε σε μία συνέντευξη.

Μέσα σε μια 50ετή σταδιοδρομία δημοσίευσε περισσότερα από 30 ακόμα βιβλία, αποθανατίζοντας μια διαδοχή οικογενειακών γατών μέσα από το άτακτο αλλά αξιαγάπητο γατί Mog και ζωντανεύοντας την πτήση της οικογένειάς της σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία στο μυθιστόρημα «Όταν ο Χίτλερ έκλεψε το Ροζ Κουνέλι» .

Την περασμένη εβδομάδα ονομάστηκε εικονογράφος της χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου, αν και δεν παρευρέθηκε στην τελετή. Ένα νέο βιβλίο, «Η κατάρα του σχολικού κουνελιού» , που περιγράφεται ως «μια αστεία ιστορία ενός αγοριού, ενός κουνελιού και πολλής κακής τύχης», θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Η Κερ είπε στην εφημερίδα The Observer σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της ήταν «να μην μπορεί να εργαστεί».

Η Κερ γεννήθηκε το 1923 μέσα στη διανόηση του μεσοπολεμικού Βερολίνου, όπου ο πατέρας της Άλφρεντ ήταν κορυφαίος κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος και η μητέρα της Τζούλια ήταν ταλαντούχα συνθέτρια. Ως Εβραίος και ανοικτά κριτικός απέναντι στο ανερχόμενο ναζιστικό κόμμα, ο Άλφρεντ Κερ ήταν ένας αξιοσημείωτος άνθρωπος, του οποίου η φήμη ανάγκασε την οικογένεια να εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1933, καταφεύγοντας πρώτα στην Ελβετία και στη συνέχεια στη Γαλλία, πριν εγκατασταθεί στην Αγγλία τρία χρόνια αργότερα.

Αυτό το ταξίδι ήταν στο επίκεντρο του βιβλίου «Όταν ο Χίτλερ έκλεψε το Ροζ Κουνέλι», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1971, το πρώτο σε μια τριλογία ημι-αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων. Στο Ροζ Κουνέλι, το alter ego Άννα της μιλά για το κόστος στα παιδιά που έχουν διάσημους γονείς και παρακολουθεί τον αγώνα της μητέρας της με το πλέξιμο και την ετοιμασία αυγών αφού στερήθηκε υπηρέτρια για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο δεύτερος τόμος, που κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια αργότερα, περιγράφει την διαφυγή τους όταν βομβαρδίζεται το ξενοδοχείο Bloomsbury στο οποίο βρίσκονταν.

Ενώ ο αδελφός της στάλθηκε σε δημόσιο σχολείο, στο Κέιμπριτζ και εν τέλη έγινε δικαστής, η μόρφωση της Κερ εξαρτόταν από «τρεις καλές κυρίες», οι οποίες συγκέντρωσαν μαζί τους ένα ποσό για να της εξασφαλίσουν μια θέση σε οικοτροφείο μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Όταν αποφοίτησε, παρακολούθησε μια σειρά σπουδών στη στενογραφία, βοήθησε στην φροντίδα τραυματίων πολέμου με τον Ερυθρό Σταυρό και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, πριν κερδίσει υποτροφία από την Κεντρική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας.

Στα 20 της χρόνια δούλευε σαν καλλιτέχνης, ζωγραφίζοντας τοιχογραφίες σε παιδικά δωμάτια, λαμβάνοντας μέρος περιστασιακά σε εκθέσεις και πουλώντας μερικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Δίδασκε σε ένα τεχνικό κολέγιο όταν, τυχαία, συναντήθηκε με τον σεναριογράφο Νάιτζελ Νίλ στο κοντινό κυλικείο του BBC.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1954 και, με την ενθάρρυνσή του, άρχισε να εργάζεται ως τηλεοπτική σεναριογράφος, γράφοντας μια σειρά έξι επεισοδίων βασισμένη στο Huntingtower του John Buchan πριν το εγκαταλείψει για να επικεντρωθεί στην φροντίδα των παιδιών. H Tacy γεννήθηκε το 1958 και ο Matthew έφτασε δύο χρόνια αργότερα.

Δημιούργησε την τίγρη όταν η ίδια και η Tacy ήταν μια μέρα μόνες στο σπίτι και σκέφτηκε τι ωραία θα ήταν να ερχόταν κάποιος για επίσκεψη για να ζωντανέψει τα πράγματα. Στα επόμενα 32 χρόνια, έξέδωσε 16 εικονογραφημένα βιβλία για τον επιρρεπή σε ατυχήματα γάτο Mog, τον οποίο σκότωσε το 2002 και στη συνέχεια ανάστησε το 2015 για μια μοναδική Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, η οποία προηγήθηκε τηλεοπτικής διαφημιστικής καμπάνιας για το σούπερ μάρκετ Sainsbury’s.

Αν σου άρεσε κάνε