H Σαγράδα Φαμίλια πήρε άδεια οικοδομής μετά από 137 χρόνια

H Σαγράδα Φαμίλια πήρε άδεια οικοδομής μετά από 137 χρόνια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 20:27 Δημιουργία 07/06/19, 20:25

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, απέκτησε μετά από 137 χρόνια νόμιμη άδεια οικοδομής.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμβληματικός ναός της Βαρκελώνης που βασίστηκε στα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, μέχρι σήμερα χτιζόταν...παράνομα και αυθαίρετα.

Ο Γκαουντί υπέβαλε το 1885 αίτημα για να του δοθεί άδεια οικοδομής στον δήμο του Σαντ Μαρτί, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Σήμερα, ο δήμος της Βαρκελώνης ενέκρινε τη χορήγηση άδειας στην εταιρεία που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το μνημειώδες έργο και η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η υπεύθυνη πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου, Ζανέτ Σάενζ, εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί επιτέλους «επιλύθηκε μια ιστορική ανωμαλία στην πόλη: το γεγονός ότι ένα εμβληματικό έργο όπως η Σαγράδα Φαμίλια (...) χτιζόταν παράνομα».

Η άδεια χορηγήθηκε έναντι ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύει μέχρι το 2026, τη χρονιά που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο, έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Γκαουντί.

Το ανώτατο ύψος που επιτρέπεται να φτάσει ο ναός είναι τα 172 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 374 εκατομμύρια ευρώ.

Η Σαγράδα Φαμίλια, το αξιοθέατο της Βαρκελώνης που υποδέχεται τους περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο (περίπου 4,5 εκατομμύρια το 2017) έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομίας από την Unesco, από το 2005, μολονότι είναι ακόμη ημιτελής.

Αν σου άρεσε κάνε