Απεβίωσε η Αμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον

Απεβίωσε η Αμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 18:48 Δημιουργία 06/08/19, 16:47

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας, 5 Αυγούστου, η Τόνι Μόρισον, μια από τις κορυφαίας Αμερικανίδες συγγραφέας της σύγχρονης εποχής, σε ηλικία 88 ετών, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο εκδότης της.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των οικείων της συγγραφέα, η οποία ήταν απόγονος οικογένειας σκλάβων.

Η θανούσα είχε κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, ούσα η πρώτη Αφρο-αμερικανίδα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο.

Παράλληλα, το 1988 βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για το έργο της «Η αγαπημένη».

Απόγονος οικογένειας σκλάβων, η διαπρεπής ακαδημαϊκός έγραψε 11 μυθιστορήματα σε μια περίοδο 6 δεκαετιών, όπως επίσης δοκίμια, παιδικά βιβλία, δύο θεατρικά έργα και ένα λιμπρέτο. Εργάστηκε, επίσης, ως κριτικός λογοτεχνίας και εκδότρια.

Η Τόνι Μόρισον εξερεύνησε κάθε ιστορία των Αφροαμερικανών, από τα χρόνια της σκλαβιάς έως τη χειραφέτησή τους στους κόλπους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

«Η αφήγησή της και η συναρπαστική γραφή της άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κουλτούρα μας» σημείωσε ο Σόνι Μέτα, ο πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Knopf, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ανήκει στον όμιλο Random House.

Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των μυθιστορημάτων The Bluest Eye (1970), Sula (1973) και Song of Solomon (1977), η Τόνι Μόρισον διεύρυνε τη διεθνή φήμη της με το Beloved (1987, βραβείο Πούλιτζερ 1988), που μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο των Αφροαμερικανών του 19ου αιώνα.

Τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, η Μόρισον ήταν επίσης «μια απίστευτα αφοσιωμένη μητέρα, γιαγιά και θεία, που λάτρευε να κάθεται παρέα με την οικογένειά της και τους φίλους της» τονίζεται στην ανακοίνωση της οικογένειά της.

Αν σου άρεσε κάνε