Πέθανε η σύζυγος του Ίρβιν Γιάλομ και συγγραφέας, Μέριλιν

Πέθανε η σύζυγος του Ίρβιν Γιάλομ και συγγραφέας, Μέριλιν

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 15:29 Δημιουργία 29/11/19, 15:25

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Νοεμβρίου και σε ηλικία 87 ετών η πρωτοπόρος Ακαδημαϊκός των φεμινιστικών σπουδών και συγγραφέας Μέριλιν Γιάλομ (Marilyn Yalom), σύζυγος του σπουδαίου ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ.

Σύμφωνα με τον γιο της, Ράιντ Γιάλομ, η θανούσα πέθανε στο σπίτι της στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια και αιτία του θανάτου της ήταν πολλαπλό μυέλωμα.

Η Μέριλιν Γιάλομ υπήρξε φυσιογνωμία των αμερικανικών γραμμάτων με αναγνώριση στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Με το έργο της έριξε φως σε πεδία κοινωνικής ιστορίας μέχρι πρότινος σκοτεινά. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κουλτούρα των γαλλικών σαλονιών του 18ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διανόησης, αλλά και τη Γαλλική Επανάσταση.

Υπήρξε, επίσης, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και διευθύντρια σπουδών του Ινστιτούτου Κλέυμαν για τις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ συνέγραψε μεταξύ άλλων τις σπουδαίες μελέτες: «Ο καιρός των καταιγίδων. Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται», «Η ιστορία του γυναικείου στήθους», «Η ιστορία της συζύγου», «Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», «Τα αμερικάνικα νεκροταφεία: 400 χρόνια ιστορίας μέσα από τα κοιμητήρια και τους τόπους ταφής» και «Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα», τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα.

Το 1992 της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος Officier des Palmes Académiques.
Όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο, ξεκίνησε μαζί με τον σύζυγό της να γράφουν από κοινού ένα βιβλίο για την ασθένειά της και τη διαδικασία του θανάτου.

Αν σου άρεσε κάνε