Πέθανε ο Λετονός μαέστρος  Μάρις Γιάνσονς

Πέθανε ο Λετονός μαέστρος Μάρις Γιάνσονς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Δημιουργία 02/12/19, 17:42

Έφυγε από τη ζωή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 76 χρόνων, ο παγκοσμίως διακεκριμένος Λετονός αρχιμουσικός Μάρις Γιάνσονς.

Τη «θλιβερή και συγκλονιστική είδηση» έμελλε να επιβεβαιώσει το μεσημέρι της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ, πριν την έναρξη συναυλίας στο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, που επρόκειτο αρχικά να διευθύνει ο μεγάλος μαέστρος.

«Με το επίτιμο μέλος της ορχήστρας Μάρις Γιάνσονς μάς συνέδεε στενή καλλιτεχνική σύμπραξη δεκαετιών και βαθιά προσωπική φιλία», τόνισε συγκλονισμένος ο Ντάνιελ Φρόσαουερ, μπροστά στο κυριολεκτικά «παγωμένο», από την είδηση του θανάτου, κοινό στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.

Σε αυτό το ξακουστό Μέγαρο Φίλων της Μουσικής της Βιέννης –δωρεά του Έλληνα μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα– ο εκλιπών μεγάλος μαέστρος, πέραν των άλλων συναυλιών, είχε διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στις Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες το 2006, το 2012 και, τελευταία, το 2016.

Διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, μεταξύ άλλων, ο Μάρις Γιάνσονς είχε εμφανιστεί και στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα, τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2007.

Αν σου άρεσε κάνε