Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζήκας

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζήκας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Δημιουργία 20/12/19, 16:39

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής σε ηλικία 70 ετών συνθέτης Γιώργος Ζήκας.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1949, αυτοδίδακτος και “εμπειρικός” ξεκίνησε μετά από καλλιτεχνική περιπλάνηση χρόνων να γράφει τραγούδια στα 30 του, με παρότρυνση του Διονύση Σαββόπουλου.

Έκτοτε κυκλοφόρησε σειρά δίσκων και συνεργάστηκε με δεκάδες “μεγάλους” καλλιτέχνες (Γ.Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Μακεδόνας, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.α) ενώ τραγουδούσε και ο ίδιος τα τραγούδια του.

Τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν το χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πάρου, ενώ μεθαύριο (Κυριακή 22 Δεκεμβρίου) είχε προγραμματισθεί και θα γινόταν, στις 9 το βράδυ, η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του, με τίτλο: “ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ” και υπότιτλο “αυθαίρετα- αυθόρμητα- αυτονόητα” (εκδόσεις "Ιδιόχειρον") για το οποίο θα μιλούσαν (στη Μουσική σκηνή “Βεντέτα” στο κέντρο της πόλης) ο Θωμάς Κοροβίνης και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Είχε προηγηθεί στο 2001 η έκδοση, με τίτλο: "Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη” (από τις εκδόσεις “Εξάντα” και το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 9.58”) με κείμενα από εκπομπές του στις οποίες μετέφερε ψηφίδες από την μουσική και κοινωνιολογική τοιχογραφία της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

«Ζούμε έναν κόσμο από κομμένες φιλίες», «Οι πόλεις αργοφονεύουν τις ψυχές», «Ρεαλισμός είναι να πιστεύεις στο όνειρο», «Ο έρωτας έχει αδερφή την αμαρτία», γράφει, μεταξύ άλλων, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε προ ημερών και το οποίο επρόκειτο μεθαύριο Κυριακή να παρουσιαστεί επίσημα στη “Βεντέτα”.

Ως “Ενα τολμηρό ανθολόγιο προσωπικών στοχασμών” χαρακτηρίζει το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας, τραγουδοποιός και προσωπικός του φίλος Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος και ανακοίνωσε τον απρόσμενο θάνατό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ο Ζήκας μιλάει την γλώσσα της καρδιάς του που έχει δοκιμαστεί σε πολλά” γράφει ο Κοροβίνης...

Ο Γιώργος Ζήκας πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ περπατούσε στους δρόμους της Σαλονίκης πηγαίνοντας προς τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, όπου θα έδινε συνέντευξη για το νεοεκδοθέν βιβλίο του.

Η παρουσίαση του βιβλίου του θα γίνει κανονικά το βράδυ της Κυριακής (μετά την κηδεία του - εν είδη μνημοσύνου).

Αν σου άρεσε κάνε