«Οικείο-Οικείν»: Έκθεση του μουσείου Μπενάκη στην ιστορική Νηματουργία Μέντη

«Οικείο-Οικείν»: Έκθεση του μουσείου Μπενάκη στην ιστορική Νηματουργία Μέντη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 12:43 Δημιουργία 22/09/20, 12:23

Την έκθεση της Κατερίνας Κατσιφαράκη θα φιλοξενήσουν από σήμερα το Μουσείο Μπενάκη και η Νηματουργία Μέντης - Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.) στο χώρο της οδού Πολυφήμου 6 στα Πετράλωνα, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Το εικαστικό έργο της Κατερίνας Κατσιφαράκη περιστρέφεται γύρω από την έννοια του αεικίνητου. Η εφήμερη κατοίκηση, οι ρίζες και το ξερίζωμα, η αδιάλειπτη μετακίνηση από τόπο σε τόπο, η παρατήρηση του φαινομενικά ασήμαντου και η ανάδειξη του φευγαλέου βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς της.

Λέγεται συχνά ότι η ζωή «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια μας. Ότι η μνήμη είναι ένα «νήμα» που δύναται να κατευθύνει την πορεία της. Ότι η χαρά και η γαλήνη πρέπει πρώτα να «ριζώσουν» προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι εγκαταστάσεις και τα αντικείμενα της Κατερίνας Κατσιφαράκη, που εκτίθενται διακριτικά στους χώρους της κλωστοϋφαντουργίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεταφορική δύναμη του νήματος και τη σχέση του με τη φύση. Μέσα από αυτή τη συγκατοίκηση εικόνων, νημάτων, τοπίων και μηχανών, η νομαδική-ριζωματική σκέψη διεκδικεί ξανά την προσοχή μας.

Αν σου άρεσε κάνε