Κέντρο Πομπιντού: «Κλειστόν» για 4 χρόνια λόγω ανακαίνισης

Κέντρο Πομπιντού: «Κλειστόν» για 4 χρόνια λόγω ανακαίνισης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 15:17 Δημιουργία 26/01/21, 15:03

Το Κέντρο Πομπιντού, ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς του Παρισιού και σπίτι της μεγαλύτερης συλλογής μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη, θα κλείσει από το 2023 για τέσσερα χρόνια ώστε να ανακαινιστεί, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας.

Σχεδιασμένο από τους διάσημους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς, το Κέντρο Πομπιντού εγκαινιάστηκε το 1977 και έχει αρχίσει να εμφανίζει τα σημάδια της ηλικίας του.

«Είχα δύο επιλογές», δήλωσε η υπουργός στην εφημερίδα Figaro. «Η μια ήταν η ανακαίνιση του κέντρου ενώ θα ήταν ανοιχτό και η άλλη να το κλείναμε εντελώς. Διάλεξα την δεύτερη γιατί θα είναι συντομότερη και λίγο φθηνότερη», εξήγησε.

Όπως όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο Παρίσι, το Κέντρο Πομπιντού έκλεισε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου τον περασμένο χρόνο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, και παραμένει και πάλι κλειστό από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του κτιρίου θέλει σχεδόν όλα τα δομικά και μηχανικά του στοιχεία να είναι εμφανή εξωτερικά, ελευθερώνοντας έτσι τεράστιους εκθεσιακούς χώρους στο εσωτερικό του. Εξωτερικά δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλουν. Οι αγωγοί αέρος είναι μπλε, οι σωλήνες νερού πράσινοι, οι γραμμές ηλεκτρισμού κίτρινες και κόκκινοι οι ανελκυστήρες. Η βιβλιοθήκη του Κέντρου φιλοξενείται στους τρεις πρώτους ορόφους του κτιρίου, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καταλαμβάνει τον τέταρτο και πέμπτο όροφο.

Το τολμηρό αυτό έργο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας συνάντησε έντονες αντιδράσεις την περίοδο του 1970, ακόμη και μηνύσεις, αλλά τελικά έγινε αγαπημένο σημείο αναφοράς του Παρισιού. Φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού (1969-1974).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2019 προτού ξεκινήσει η υγειονομική κρίση.

Αν σου άρεσε κάνε