Ρεκόρ επισκεπτών στο Met της Νέας Υόρκης,

Ρεκόρ επισκεπτών στο Met της Νέας Υόρκης,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 16:07 Δημιουργία 06/07/18, 16:03

Σχεδόν 7,35 εκατομμύρια επισκέπτες -αριθμό ρεκόρ- παρότι αύξησε το εισιτήριό του στα 25 δολάρια τον Μάρτιο, δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Από την 1η Μαρτίου, οι τουρίστες που επισκέπτονται το Met, το μεγαλύτερο μουσείο της Νέας Υόρκης, πληρώνουν είσοδο 25 δολάρια, ενώ παλαιότερα μπορούσαν να καταβάλουν το ποσό που οι ίδιοι ήθελαν.

Ωστόσο η νέα καθορισμένη τιμή που αφορά μόνο τουρίστες -δηλαδή όσους δεν είναι από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης- δεν αποθάρρυνε τους επισκέπτες. Για τους κατόχους αστυνομικής ταυτότητας Νέας Υόρκης, παραμένει το μέτρο να πληρώνουν κατά βούληση.

Το μουσείο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου, με περισσότερους από 7,35 εκατομμύρια επισκέπτες έναντι 7 εκατομμυρίων πέρυσι.

Η διεύθυνση του μουσείου αποδίδει το ρεκόρ αυτό «σε μεγάλο βαθμό» στην επιτυχία της έκθεσής του για τον Μιχαήλ Άγγελο που προσέλκυσε, την περίοδο από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, 702.000 επισκέπτες και ήταν η 10η μεγαλύτερη επιτυχία έκθεσης στην ιστορία του μουσείου.

Οι επιδόσεις του μουσείου, που αποτελεί το πρώτο τουριστικό αξιοθέατο της Νέας Υόρκης, αντανακλούν την αύξηση των τουριστών στην πόλη που το φιλοξενεί. Το Μεγάλο Μήλο, όπως αποκαλείται η Νέα Υόρκη, κατέγραψε το 2017 ένα ρεκόρ 62,8 εκατομμυρίων επισκεπτών, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Σε συνέντευξη στην Washington Post, ο πρόεδρος του Met Ντάνιελ Βάις δήλωσε ότι η αύξηση του εισιτηρίου δεν επηρέασε την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Παρότι η αύξηση έγινε πριν από τέσσερις μήνες, "δεν διαπιστώνουμε καμιά μείωση. Αντίθετα, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται". Η αύξηση των εισιτηρίων (και για άτομα τρίτης ηλικίας, σπουδαστές κ.α.) που συνοδεύεται από τριήμερη διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου, αποφασίστηκε έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων με τον δήμο της Νέας Υόρκης και είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις.

Τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου στο μουσείο αποτελούν ωστόσο τη μικρότερη πηγή χρηματοδότησης για το Met: ακόμη και με την αύξηση των εισιτηρίων, τα χρήματα αυτά εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 17% των εσόδων του μουσείου, έλεγε τον Ιανουάριο ο Βάις.

Αντίθετα με το μουσείο του Λούβρου, το Met δέχεται λίγες δημόσιες επιδοτήσεις και αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από δωρεές, που καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Αν σου άρεσε κάνε