Ίδρυμα Νιάρχος: Δωρεά 20 εκ. στη Λυρική

Ίδρυμα Νιάρχος: Δωρεά 20 εκ. στη Λυρική

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 13:41 Δημιουργία 04/01/19, 13:34

Νέα δωρεά -μαμούθ ύψους 20 εκατ. ευρώ προσέφερε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπως ανακοινώθηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του 2019 που έγινε σε εορταστικό κλίμα.

Η δωρεά, τετραετούς διάρκειας, ανακοινώθηκε από κοινού από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Με τον Γιώργο Κουμεντάκη μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα σχετικά με το έργο και το μέλλον της ΕΛΣ», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος. «Για εμάς, σαν Ελληνες πολίτες, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας εθνικός θησαυρός. Εκτιμούμε βαθιά το όραμα, το φιλότιμο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στο έργο τους οι άνθρωποι της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο της άριστης και αρμονικής συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια να ενταχθεί η ΕΛΣ στην παγκόσμια σφαίρα των οπερατικών θεάτρων, μέσα από την καλλιέργεια συνεργειών με όπερες, καλλιτέχνες και συνθέτες από το εξωτερικό».

Η δωρεά, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη, δεν υποκαθιστά την συμβολή του ΥΠΠΟ στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού. Ερχεται για να βοηθήσει και να στηρίξει την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου ανάπτυξης που έχει ήδη εκπονηθεί και επισφραγίζει τη δέσμευση εκ μέρους της ΕΛΣ για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων στα επόμενα χρόνια. Στον προγραμματισμό των επόμενων χρόνων περιλαμβάνεται μία σειρά από δράσεις που θα ισχυροποιήσουν την καλλιτεχνική ταυτότητα της Λυρικής: συμπράξεις και συμπαραγωγές με σημαντικά λυρικά θέατρα, μπαλέτα και ομάδες χορού από όλον τον κόσμο, μετακλήσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών και εξαγωγή του καλλιτεχνικού της έργου.

Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί ένα αφιέρωμα ετήσιας διάρκειας για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου προγραμματίζονται για το 2021 νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις νέων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. «Κεντρικός στόχος του αφιερώματος είναι να αναγνωστεί η Ελληνική Επανάσταση όχι ως ένα τοπικό, αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός», δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης. «Και να καταδειχθεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών-εθνών του σύγχρονου κόσμου, όπως για παράδειγμα η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση», συμπλήρωσε. Τέλος, ένα μέρος του ποσού θα δοθεί για την προβολή του οργανισμού εντός και εκτός της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε