«To coaching είναι σαν να φεύγει κάποιος από τον ψυχολόγο»

«To coaching είναι σαν να φεύγει κάποιος από τον ψυχολόγο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 13:16 Δημιουργία 06/09/18, 13:16
Αρθρογράφος: Χριστίνα Διαμαντοπούλου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το coaching έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα να ακούγεται όλο και περισσότερο γύρω μας, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που γνωρίζουμε ανθρώπους που δηλώνουν ότι ασχολούνται με αυτό και έχει αλλάξει η ζωή τους. Τι είναι όμως το coaching;
Ο διαπιστευμένος, βραβευμένος και πρωτοπόρος επαγγελματίας του coaching, Άγγελος Δερλώπας, μιλά στο xrimaonline, με αφορμή την Ημερίδα «Coaching Mastery Day», στις 11 Σεπτεμβρίου.


Τι είναι το «Coaching Mastery Day»;
Το Coaching Mastery Day είναι μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και τα δεδομένα για τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η εμπέδωση της κουλτούρας του coaching στη χώρα μας. Την ημερίδα οργανώνουμε η εταιρεία παροχής coaching, mentoring και εκπαιδευτικών υπηρεσιών Positivity Coaching κι εγώ.

Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η βραβευμένη δημοσιογράφος και coach Liz Hall, συγγραφέας και εκδότης του παγκοσμίου φήμης περιοδικού «Coaching at Work». Είναι συνιδρύτρια του Ιnternational Mindfulness and Compassion at Work Summit, ενώ βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στα Αγγλικά και στα Ισπανικά.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα διοργανωθεί Round table με θέμα «Εφαρμογές και οφέλη του coaching στις επιχειρήσεις».

Συμμετέχουν ο Γ. Πουλαράς, CEO Enesel, η Π. Αντωνοπούλου HR Head Eurobank και ο Α. Αγγελίδης, Managing Partner Mellon Contact Services. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γ. Πίκουλας, Διευθυντής ενημέρωσης ραδιοφώνου ΕΡΤ.

Αν θέλετε, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.positivity.gr

Ποιος ο σκοπός της Ημερίδας;
Ο σκοπός της ημερίδας, όπως κάθε χρόνο, είναι να παρουσιαστεί μια αποτίμηση για τη θέση του coaching στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο και στον τρίτο τομέα. Κάθε χρόνο λοιπόν, παρουσιάζουμε και επικαιροποιούμε τις εξελίξεις.

Όμως, φέτος ειδικά, θέλουμε να κάνουμε μια αναβάθμιση στο coaching προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν. Γι’ αυτό και ο υπότιτλος της ημερίδας είναι «Upgrading Coaching». Και πάνω σε αυτό έχουμε να κάνουμε μια σοβαρή ανακοίνωση.

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν; Και ποιους θα συμβουλεύατε να μην το χάσουν για κανέναν λόγο;

Μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται για τα θέματα που παρουσιάζονται. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες coaching και mentoring, για να μάθουν καλές πρακτικές και προκειμένου βεβαίως να ωφεληθούν οι ίδιοι, αλλά και το περιβάλλον τους στην εργασία.

Οπωσδήποτε βεβαίως, θα πρέπει να το παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται να εκπαιδευθούν και να πιστοποιηθούν στο coaching από τη Σχολή της Positivity.

Το coaching αποτελεί μια… μόδα της εποχής μας ή μια ανάγκη που επιτάσσουν πλέον οι ρυθμοί της καθημερινότητας;
Κάποιος είπε κάποτε ότι είναι μόδα. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά. Επαγγελματικές πιστοποιήσεις, ακαδημαϊκά προγράμματα, εργασιακές εφαρμογές και ανάπτυξη του coaching σε όλο τον κόσμο η οποία ακόμα συνεχίζεται.

Άρα, είναι πλέον μια παγκόσμια υπόθεση που απαντάει στην ανάγκη των ανθρώπων και των οργανισμών να εξελίσσονται, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες δραστηριοποίησης. Το coaching οδηγεί σε μια αναπτυξιακή νοοτροπία που δέχεται τις προκλήσεις και τις ενσωματώνει σαν μέσο ενίσχυσης των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων.

Στην Ελλάδα πλέον, αναπτύσσεται ωφελώντας την ζωή όλων μας όσο και των οργανισμών του ιδιωτικού, του δημόσιου αλλά και του τρίτου τομέα, αυτού που αφορά στις κοινωφελείς δράσεις, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το coaching στη χώρα μας;
Παρατηρείται αύξηση ενδιαφέροντος για το coaching. Χρειάζεται όμως ακόμα δρόμος ώστε να επιμορφωθεί σωστά η αγορά και τα στελέχη της και να κατανοήσει επακριβώς ποιες εφαρμογές του coaching χρειάζονται, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός σωστού επαγγελματία coach και ποιοι μπορούν να ωφεληθούν στις εταιρείες.

Παρατηρούνται δύο βασικά προβλήματα. Ένα στα στελέχη και ένα δεύτερο στους επιχειρηματίες.

Το πρόβλημα με τα στελέχη έγκειται στο ότι βρίσκονται εντός «Συμπληγάδων». Οι συμπληγάδες, επιτρέψτε μου να τις ονομάσω έτσι, των επιζήμιων επιλογών απαρτίζονται αφενός από τους pop coaches -ανθρώπους χωρίς επιστημονική κατάρτιση που λένε νέα ευχάριστα στα αφτιά (για να παραφράσω το Σαββόπουλο) χωρίς όμως να έχουν την ικανότητα να παραδώσουν όσα υπόσχονται. Στον αντίποδα αυτών, βρίσκονται οι coach-καθοδηγητές: αυτοί που έχουν δήθεν όλες τις λύσεις αλλά προτίμησαν -σαν από ειρωνεία- να τις μεταδώσουν σε άλλους. Μοιάζουν σαν ένα μεταλλαγμένο είδος manager, consultant κ.ο.κ.

Το πρόβλημα με τα στελέχη είναι ότι η αγορά του coaching είναι αρκετά νέα για να χαρακτηριστεί ώριμη και η απαραίτητη γνώση και εμπειρία που χρειάζεται κάποιος για να επιλέξει πάροχο υπηρεσιών coaching βρίσκεται ακόμα σε έλλειψη. Ταυτόχρονα, το coaching είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα και πολλά στελέχη αισθάνονται άβολα ή ευάλωτα για να ζητήσουν πληροφόρηση.

Ταυτόχρονα, διάφοροι μύθοι και πλάνες κυκλοφορούν ανενόχλητοι στην πρωτεύουσα, όπως ότι ο coach θα πρέπει πάντα να ξέρει και θα πρέπει να δίνει πάντα απαντήσεις. Σε αυτό τον τοίχο της άγνοιας να θυμίσουμε ότι το coaching όχι μόνο δεν έχει θέση αλλά βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Το δεύτερο πρόβλημα τώρα, το πρόβλημα με τους επιτυχημένους επιχειρηματίες είναι ότι δεν έχουν μαθησιακή κουλτούρα. Και αυτό εν μέρει δικαιολογείται γιατί είναι επιτυχημένοι. Όμως, αυτό το προτέρημά τους, τους έχει στερήσει την ικανότητα να μαθαίνουν και την ικανότητα να εντοπίζουν κενά στη στρατηγική τους. Σταδιακά, περιστοιχίζονται από ανθρώπους που δεν αμφισβητούν τις ιδέες τους, το οποίο νομοτελειακά οδηγεί στη δημιουργία «τυφλών σημείων». Ο coach τους βοηθά να επανεξετάζουν τα αυτονόητα και να εναλλάσσουν πλαίσιο θεώρησης της πραγματικότητας ώστε να συνεχίζουν ασταμάτητα να βελτιώνουν την ποιότητα της σκέψης τους.

Μπορεί ο Έλληνας να το κάνει καθημερινότητά του ή έχει ακόμη πολύ μέλλον μπροστά του όπως άλλωστε κάθε νέα ιδέα που εισβάλλει στη ζωή του;
Ευτυχώς όλοι οι Έλληνες δεν είναι το ίδιο. Αυτούς που λένε «δε γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα» ή «δεν γίνονται αυτή την εποχή», τους διακόπτουν αυτοί που τα κάνουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ανθρώπους με δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, άλλους που συνεχίζουν τη νοοτροπία του… ραγιά, άλλους που δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη τους και προτιμούν πάντα να κατηγορούν κάποιον άλλον, ατομικά ή συλλογικά, άλλους που κατατρέχονται ακόμα από κατοχικά σύνδρομα, η λίστα δεν έχει τέλος.

ιαβάζοντας αυτά ίσως να νομίζει κάποιος ότι δεν υπάρχει σωτηρία καμιά. Όμως, η ζωή αποδεικνύει ότι το μοτίβο με το οποίο ερευνά κανείς την πραγματικότητα επηρεάζει και το αποτέλεσμα. Είμαστε ρυθμισμένοι από τις προκαθορισμένες διαθέσεις μας και χωρίς επίγνωση και πρόθεση τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ελλάδα που όλο ονειρεύεται και όλο σκοντάφτει.

ε αυτή τη σισύφεια κατάσταση, το ρητό του Galleano δείχνει έναν δρόμο με αξία «Είμαστε αυτό που κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε». Προτιμώ να λέω ότι είμαστε άνθρωποι που με το coaching τολμούν να αλλάζουν το μέλλον, ένα βήμα τη φορά.

εν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι με το coaching άλλαξε η ζωή τους. Είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά. Αλλάζει κάτι πρακτικά ή απλά μαθαίνουν να λειτουργούν και να αντιδρούν με άλλο τρόπο;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Όντως, κάνουμε αλλαγές που, όπως λέτε, έχουν πρακτικό αντίκτυπο στην πραγματικότητά μας. Επιλέγοντας στόχους, αποκτώντας επίγνωση, αλλάζουμε την πραγματικότητά μας μία επιλογή τη φορά. Και πολύ συχνά βρίσκουμε ότι αλλάζοντας εμείς συμπεριφορά, αλλάζει σταδιακά και η στάση των άλλων. Συχνότερα απ’ ότι το αντίθετο, όταν εμπνευστούμε και δεσμευτούμε σε στόχους με θετική πλαισίωση -δηλαδή τι θέλω να κάνω και όχι τι δεν θέλω να κάνω- δημιουργούμε κίνηση και την επίδραση του κυματισμού (ripple effect).

Σε αυτές τις συνθήκες η αλλαγή στάσης οδηγεί με τη σειρά της στην αλλαγή συμπεριφοράς. Και σίγουρα, η συνολική αίσθηση ανάληψης ευθύνης των επιλογών μου και η γνώση ότι μπορώ να πετύχω κάτι που θα το θελήσω αρκετά -για να παραφράσω τον Καζαντζάκη όταν είπε το περίφημο ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά- είναι ένας δρόμος και ένας τρόπος ζωής και ηγεσίας που κοιτάει μπροστά, δρα, επιτυγχάνει, αναπτύσσεται, εμπνέεται κι εμπνέει.

Πολλοί συγχέουν το coaching με τις συνεδρίες σε ψυχολόγο/ψυχίατρο. Τι τους απαντάτε;
Το έχω ακούσει. Κάποιοι λένε ότι coaching είναι σαν να πηγαίνει κανείς στον ψυχολόγο. Είναι ακριβώς τo αντίθετο. Είναι σαν να φεύγει κάποιος από τον ψυχολόγο.

Το coaching βρίσκεται στη συμβολή κατανόησης και δράσης. Όταν ο άνθρωπος παίρνει όλη την ευθύνη και αρχίσει πλέον να αποφασίζει με υπευθυνότητα, πρωτοβουλία και όραμα για τη ζωή του. Αλλάζει την πραγματικότητα ένα βήμα τη φορά. Και αυτό το πετυχαίνει με τον coach δημιουργώντας νέες συμπεριφορές και στόχους.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρώτα τη θεραπεία. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, μπορούν να βγουν σε δράσεις μέσα από το coaching. Αυτό επιβεβαιώνεται από τους ψυχολόγους που έρχονται να εκπαιδευτούν στο coaching και από εκείνους που παραπέμπουν τους πελάτες τους στο coaching.

Η ζωή ξεκινά από δω. Το coaching είναι μια μαθησιακή διαδικασία. Η μάθηση συμβαίνει τη στιγμή της αβεβαιότητας: O εγκέφαλος ερμηνεύει ξανά πληροφορίες, οδηγώντας σε μια νέα συνειδητοποίηση. Όταν ακούς με ολόκληρο το νευρικό σου σύστημα κάποιον που αντιστέκεται ή έχει κολλήσει, τότε μπορείς να ακούσεις πώς να χρησιμοποιείς αναστοχαστικές δηλώσεις και ισχυρά ερωτήματα για να δημιουργήσεις τη σημαντική στιγμή της ανάπτυξης.

το coaching κάνουμε τρεις βασικές «συζητήσεις».

συζήτηση της επίγνωσης βοηθάει τους ανθρώπους να μεταβούν από μία αντιδραστική σε μία αντιληπτική στάση βάσει της οποίας θα μπορούν να είναι συνολικά και αυθεντικά παρόντες στο τώρα. Η συζήτηση της σαφήνειας και της νοηματοδότησης βοηθάει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Αυτή η αναδυόμενη κατανόηση τους επιτρέπει να ευθυγραμμίσουν την πρόθεση με τη δράση. Η συζήτηση επιλογής και αυτολογοδοσίας βοηθάει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν υποστηρικτικές δομές που θα τους διατηρήσουν αληθινούς στις αποφάσεις και στις δεσμεύσεις τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν ένα φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης των διαπιστευτηρίων coaching, ένα συλλογικό τόμο πάνω στο coaching και μία διάσκεψη κορυφής. Περισσότερα όμως στην εκδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.

Χορηγός επικοινωνίας της Ημερίδας είναι το xrimaonline.gr

Ποιος είναι ο Άγγελος Δερλώπας

Ο γγελος Δερλώπας είναι διαπιστευμένος, βραβευμένος και πρωτοπόρος επαγγελματίας του coaching στην Ελλάδα, εκπαιδευτής, μέντορας και επόπτης για coaches. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 600 άτομα στο coaching στον ιδιωτικό, στο δημόσιο και στο τρίτο τομέα. Ηγήθηκε ομάδας επαγγελματιών που σχεδίασαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο coaching το οποίο αναπτύχθηκε για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) εισάγοντας έτσι, για πρώτη φορά, το coaching στο Δημόσιο τομέα. Έχει επανειλημμένα ηγηθεί ομάδων coaches που εφάρμοσαν δομημένες και μετρήσιμες παρεμβάσεις σε οργανώσεις του τρίτου τομέα. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ICF Greece και τώρα λειτουργεί σαν εμπειρογνώμονας στο ICF Global Job Analysis Task Force.

Έχοντας διανύσει 30ετή πορεία στις επιχειρήσεις, σήμερα, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Ψυχολογία, είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχοντας ιδρύσει την Positivity Coaching, μέσω της οποίας απολαμβάνει αποκλειστικές συνεργασίες με τους κορυφαίους του χώρου παγκοσμίως, και προσφέρει πιστοποιημένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, προγράμματα mentoring και ατομικές συνεδρίες απαράμιλλης ποιότητας.

Πραγματοποιεί τακτικά ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, σε Ευρώπη και Ασία. Έχει σχεδιάσει και συγγράψει π λά πρωτοπόρα πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης στο coaching. Στη δουλειά του απολαμβάνει να υποστηρίζει ηγέτες και ομάδες να αναπτύσσονται και να γίνονται αυτογνωστικές οντότητες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και επικοινωνούν προκειμένου να δημιουργούν νέα πλαίσια που επιτρέπουν στην αυθεντική τους παρουσία να αναδύεται και να ανθίζει. Ο Άγγελος Δερλώπας είναι παντρεμένος και ζει στην Αθήνα.

Αν σου άρεσε κάνε