«Μέσω της τέχνης είναι πολύ πιο εύκολο να παρουσιάσεις την αλήθεια στο κοινό»

«Μέσω της τέχνης είναι πολύ πιο εύκολο να παρουσιάσεις την αλήθεια στο κοινό»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 13:16 Δημιουργία 07/11/18, 14:17
Αρθρογράφος: Χριστίνα Διαμαντοπούλου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο προοδευτικός Τζεφ και ο συντηρητικός Νταν, είναι δύο επιτυχημένοι επαγγελματίες γύρω στα 40. Παλιοί συμφοιτητές και φίλοι, οι οποίοι έχουν να συναντηθούν τέσσερα χρόνια. Η επικοινωνία τους σ’ αυτό το διάστημα περιορίζεται σε επιπόλαιο chat μέσω social media. Ώσπου φτάνει η στιγμή να βρεθούν. Στο πάρκο, για ένα καφέ.
Το ρήγμα μεταξύ τους είναι εμφανές. Η συνάντησή τους από ευχάριστη συγκυρία θα μεταμορφωθεί σε βασανιστική εξομολόγηση…
Πόσο μπορούν τα social media να επηρεάσουν τη ζωή μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις; Πόσο διαστρεβλωμένη εικόνα μπορούν να βγάλουν προς τα έξω;
Ο ηθοποιός Φάνης Παυλόπουλος μιλά στο xrimaonline.gr για τα social media, την επιρροή τους και τις σχέσεις των ανθρώπων, με αφορμή την παράσταση «Σε μια Μέρα» στην οποία πρωταγωνιστεί...

Πείτε μας μερικά πράγματα για τον ρόλο σας...
Υποδύομαι τον Τζεφ, έναν 40plus φιλελεύθερο Αμερικανό που έχει ζήσει όλο το Αμερικάνικο όνειρο. Στη πραγματικότητα όμως όλη του η ζωή ήταν ένα λάθος. Πλέον στα 40 αποφασίζει να αποδεχτεί τον εαυτό του και να ζήσει μια καινούργια ζωή. Στην συνάντησή του με τον Νταν, κολλητό του από το κολέγιο, με τον οποίο είχαν χαθεί αρκετά χρόνια, ανακαλύπτει ότι η φιλία τους ήταν τόσο επιφανειακή που ουσιαστικά ήταν δύο άγνωστοι.

Η παράσταση καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και πόσο αυτές επηρεάζονται μέσα από τα social media. Ποια είναι η γνώμη σας;
Η σχέση των δύο φίλων ήταν πάντα προβληματική και ανειλικρινής με πολλά μυστικά και φόβους. Ειδικά από την πλευρά του Τζεφ. Τα social media τους κρατούσαν σε επαφή όλον αυτόν τον καιρό και απλά πίστευαν ότι μάθαιναν ο ένας τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου. Το πρόβλημα όμως του συγκεκριμένου ντουέτου είχε βαθιές ρίζες πολύ πριν τα social media έρθουν στη ζωή τους.
Η άποψη μου γενικά για τα social media, είναι διχασμένη. Τα θεωρώ πολύ τοξικά και προβληματικά αλλά από την άλλη είναι ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας.

Η παράσταση συνεχίζει για 2η σεζόν. Τι θεωρείτε είναι αυτό που αγάπησε το κοινό;
Αρχικά, πιστεύω το κείμενο. Είναι ρεαλιστικό, σύγχρονο, μπορείς να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες και αν και διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη, τα προβλήματα, οι αλήθειες και οι φόβοι των δύο φίλων είναι παγκόσμια.
Επίσης η σκηνοθέτης της παράστασης Σόφη Παπαδοπούλου έκανε εξαιρετική δουλειά χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς.

Το «Σε μια μέρα» αποκαλύπτει αλήθειες. Πόσο δεκτικό πιστεύετε ότι είναι το κοινό σε κάτι τέτοιο; Ή μήπως μέσα από μια παράσταση είναι πιο εύκολο να αποδεχτούμε κάποια πράγματα;
Πιστεύω πως μέσω της τέχνης είναι πολύ πιο εύκολο να παρουσιάσεις την αλήθεια στο κοινό. Μπορεί να την αντέξει για μιάμιση ώρα γιατί ξέρει ότι μετά θα γυρίσει στην ασφάλεια του σπιτιού του. Το τι θα κάνει ο καθένας και πώς θα επεξεργαστεί αυτό που είδε και άκουσε είναι το πρόβλημα.

Εσείς ασχολείστε με τα social media;
Μου άρεσε πάντα η φωτογραφία όποτε ασχολούμαι περισσότερο με το instagram. Τα υπόλοιπα social media π.χ. Facebook και Twitter, έχουν γίνει πολύ τοξικά για τις αντοχές μου.

Σας επηρέασε καθόλου η παράσταση και ο ρόλος σας στην ενασχόλησή σας με αυτά;
Το κείμενο ήρθε στα χέρια μου σε μια φάση της ζωής μου που έπρεπε να πάρω προσωπικές αποφάσεις και να κάνω ένα ακόμη ξεσκαρτάρισμα. Έτσι, εντελώς συμπτωματικά. Δύσκολες αποφάσεις και επίπονες διαδικασίες αλλά ελπίζω όπως και στο έργο, λυτρωτικές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Παραστάσεις στο Ίδρυμα Κακογιάννη για λίγο ακόμα, "Το Αγόρι με τη βαλίτσα" στο θέατρο Κάππα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και πολλά φωτογραφικά πρότζεκτ που έχω αφήσει λίγο στην άκρη εξαιτίας των προβών.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σόφη Παπαδοπούλου
Μετάφραση: Κίμων Φιορέτος
Ερμηνεύουν: Κίμων Φιορέτος, Φάνης Παυλόπουλος
Σκηνογράφος/ενδυματολόγος: Μαρία Καραπούλιου
Σχεδιασμός φώτων: Πάνος Γκόλφης
Σχεδιασμός ήχου/ μουσική: Λευτέρης Δασκαλαντωνάκης
Φωτογραφίες/σκηνοθεσία trailer/ μοντάζ: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μένη Κωνσταντινίδου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: iWa Theater & Film Productions

info
Μαύρο Κουτί / Black Box του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ.: 210 3418550 και 210 3418579.
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 11 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:30.
Κάθε Κυριακή μετά το έργο ακολουθεί γνωριμία και συζήτηση με τους συντελεστές
Διάρκεια: 90’

Πληροφορίες-εισιτήρια: www.mcf.gr
Είσοδος: 12 € (γενική), 10 € (μειωμένο)

Αν σου άρεσε κάνε