Χ. Σταϊκούρας στο «Xrimaonline»: Στόχος μας η οικονομική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη

Χ. Σταϊκούρας στο «Xrimaonline»: Στόχος μας η οικονομική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 16:43 Δημιουργία 20/12/18, 16:17
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Την ώρα που η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπερφορολογεί, η ΝΔ υπόσχεται ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, στοχεύοντας στην οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Με την εγχώρια πολιτική σκηνή να έχει εισέλθει σε μία άτυπη μεν παρατεταμένη δε προεκλογική περίοδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φουλάρει» τις εκλογικές «μηχανές» και στήνει τη «γαλάζια» στρατηγική για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, όπως ακριβώς δεσμεύεται, στέλνοντας μήνυμα ενότητας αλλά και αλλαγής.

Σε συνέντευξή του στο Xrimaonline.gr ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρεται σε όλη την κρίσιμη ατζέντα της οικονομικής-πολιτικής επικαιρότητας, απαντώντας στις «αιχμές» του Μεγάρου Μαξίμου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της Πειραιώς όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τα «καυτά» ζητήματα της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη με σεβασμό στην κοινωνία, της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, της αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων του τραπεζικού κλάδου, καθώς της δημιουργίας ενός φιλικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Με τον πρόεδρο του κόμματος να έχει υποσχεθεί μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Σταϊκούρας επικεντρώνεται στο πλάνο της κυβέρνησης της ΝΔ για ένα υγιές και δίκαιο φορολογικό-ασφαλιστικό σύστημα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική της παράταξης όσον αφορά μελλοντικές δικαστικές «βόμβες» ως προς το επίμαχο «μέτωπο» των αναδρομικών.

Συνέντευξη στη Σταυρούλα Μαλαίνου

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας «επιστρέφει» την κριτική ότι προχωρά σε αλόγιστες παροχές και σας ρωτά, πού θα βρείτε τα λεφτά για να υλοποιήσετε την εξαγγελία σας περί δραστικής μείωσης της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ποιά είναι η απάντησή σας;

ΑΠ: Θα μπορούσα να σας απαντήσω απλοϊκά, από τα αχρείαστα υπερ-πλεονάσματα της τελευταίας τριετίας, τα οποία ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, ή από τα μελλοντικά, επίσης αχρείαστα υπερ-πλεονάσματα, που αθροίζουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Θα σας δώσω, όμως, και μία πιο τεκμηριωμένη απάντηση.

Θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς απολύσεις. Αυτό θα στηρίζεται, κυρίως, στην αξιολόγηση των δαπανών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, στην αυστηρότερη αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στην ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην ενίσχυση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, εάν η Ελλάδα έφτανε, το 2017, το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (3,3 δισ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα βελτιώσουν τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειώσουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, το επιβεβαιώνει.

Τέλος, οι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη, θα αποφέρουν περισσότερα δημόσια έσοδα, άρα θα δημιουργήσουν, μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης διαδικασίας, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, μέσω και της σταδιακής – μεσο-μακροπρόθεσμα – μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή αποτελέσματα.

ΕΡ: Έχετε υποσχεθεί ότι θα αναδιαρθρώσετε εκ βάθρων το ασφαλιστικό σύστημα. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι «ξεθάβετε» την πολιτική Πινοσέτ. Πώς θα πείσετε την κοινωνία ότι το δικό σας πρόγραμμα θα δώσει καθοριστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα του ασφαλιστικού;

ΑΠ: H Νέα Δημοκρατία έρχεται να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τριών πυλώνων, με κεντρική στόχευση τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώνοντας το κόστος των επιχειρήσεων και οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται, με διάφορες παραλλαγές, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, από την Σουηδία και την Ολλανδία, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ αποτελεί και θεμελιώδη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώτος και βασικός πυλώνας του συστήματος θα εδράζεται στον ΕΦΚΑ και θα είναι, όπως και σήμερα, υποχρεωτικός, δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός.

Ο δεύτερος πυλώνας, θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και μόνο το μέρος της σημερινής επικουρικής σύνταξης, με το δικαίωμα σε αυτούς να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου, το οποίο βέβαια θα τελεί υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο δε τρίτος πυλώνας θα είναι συμπληρωματικός και θα αφορά, όπως και σήμερα, την ιδιωτική ασφάλιση.

Με την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα διασφαλίζεται, για μεν του σημερινούς συνταξιούχους ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στο μέλλον, ενώ για τους σημερινούς εργαζόμενους ότι θα λάβουν σύνταξη, μειώνοντας παράλληλα το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΡ: «O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής», δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θέτοντας ως πρώτο στόχο την πρόσβαση στις αγορές. Γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι αγορές;

ΑΠ: Γιατί δεν δημιουργήθηκαν, όσο ήμασταν στο 3ο Πρόγραμμα, οι προϋποθέσεις για την ασφαλή, συστηματική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κυβερνητική αξιοπιστία, δεν υλοποιήθηκε ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, δεν αναλήφθηκαν – έγκαιρα – πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχουν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και η χώρα δεν εντάχθηκε ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εάν αυτά είχαν συμβεί, τότε, σήμερα, τα επιτόκια δανεισμού και τα spreads θα ήταν χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

ΕΡ: Τί θα κάνει συνεπώς η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και πόσος χρόνος χρειάζεται, τη στιγμή που τα περιθώρια έχουν στενέψει;

ΑΠ: Θα υλοποιήσει, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Σχέδιο που θα ενισχύει την ποσότητα, θα βελτιώνει τη σύνθεση και την ποιότητα του πλούτου της χώρας και θα προωθεί την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Εκτιμούμε ότι μετά τους 12 πρώτους μήνες υλοποίησης αυτού του σχεδίου, οι διαφορές με το σήμερα θα είναι ορατές και η εμπιστοσύνη, η οποία εύκολα γκρεμίζεται αλλά δύσκολα χτίζεται, θα αρχίσει να αποκαθίσταται.

ΕΡ: Όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Και μάλιστα απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξεως του 4%, διπλάσιοι από τους σημερινούς. Εσείς, ως Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζετε ότι μπορείτε να φέρετε υψηλή ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Τελικά ποιά είναι η συνταγή σας;

ΑΠ: Πράγματι, όλοι μιλούμε για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, αλλά το ζητούμενο είναι ποιός μπορεί αυτή να την πετύχει.

Η σημερινή Κυβέρνηση απέτυχε. Τα χρόνια διακυβέρνησής της, αρχικά επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση, και στη συνέχεια επιτυγχάνει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ χαμηλότερους ακόμη και των δικών της εκτιμήσεων και προβλέψεων.

Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει μία άλλη οικονομική πολιτική, που θα συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρώτος άξονας αυτής της πολιτικής, η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με την απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και με τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεύτερος, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους, η επένδυση στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

Τρίτος, η βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Τέταρτος, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με μία Πολιτεία που θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις, και με επιχειρήσεις οι οποίες θα υιοθετούν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και θα επιδεικνύουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Και τελευταίος άξονας, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας, με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και τη χρήση ελαστικότερων κριτηρίων απονομής τους, την επαναφορά των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες που κατήργησε η σημερινή Κυβέρνηση, την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων – για τη στήριξη της οικογένειας – με επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί, την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, ώστε τουλάχιστον να φτάσει στο 60% του ποσού που χορηγείτο το 2014.

ΕΡ: Η Κυβέρνηση επιδίδεται σε μία σειρά παροχών για τους αδύναμους και σας κατηγορεί ότι η δική σας πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει ως νεοφιλελεύθερη, εξυπηρετεί τους λίγους και τους ισχυρούς. Το σχόλιό σας.

ΑΠ: Κυβέρνηση όπως η σημερινή, που προχώρησε σε 17 μειώσεις συντάξεων, μεταξύ των οποίων η περικοπή του ΕΚΑΣ και η αύξηση των εισφορών υγείας, επέβαλε 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι, φτωχοποίησε την κοινωνία και διέλυσε τη μεσαία τάξη, καλό είναι να σιωπά και να μην προκαλεί.

Άλλωστε, δεν πείθει κανέναν.

Εμείς αντίθετα, με την πολιτική μας στοχεύουμε να υπηρετήσουμε όλη την κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ασθενέστερα στρώματά της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η πρότασή μας για μεγαλύτερη – μεσοσταθμικά – μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των εργαζομένων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η γενναία ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των συμπατριωτών μας, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και εισάγοντας «λευκό μητρώο» για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες.

ΕΡ: Η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός «ξορκίζει» το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την 4ετία. Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας βάλει «παγίδες», θα σας παραδώσει «καμένη γη» με στόχο την λεγόμενη «δεξιά» παρένθεση. Σε μία τέτοια περίπτωση, πόσο θα πληγεί η οικονομία και τί περιθώρια θα έχετε εσείς ως Κυβέρνηση;

ΑΠ: Πράγματι η Κυβέρνηση, με πράξεις και παραλείψεις της, έχει ναρκοθετήσει τα θεμέλια της οικονομίας. Οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν διογκωθεί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί, το Χρηματιστήριο συσσωρεύει απώλειες σε συνθήκες απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ρευστότητα δημοσίων φορέων επιδεινώνεται, το Κράτος διογκώνεται και οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας.

Επιπλέον η χώρα δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην κανονικότητα. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, οι επενδύσεις καταρρέουν, η ποιότητα των θεσμών έχει υποβαθμιστεί, οι μισθοί μειώνονται, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν, η μακροχρόνια ανεργία – ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων – κυριαρχεί, οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν – με ουσιαστικό τρόπο – στο τραπεζικό σύστημα και η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει διαχρονικά αποδειχθεί, έχει μάθει στα δύσκολα και προφανώς δεν τα φοβάται.

ΕΡ: Κάνατε αναφορά στις προκλήσεις του τραπεζικού κλάδου. Ανάπτυξη όμως χωρίς υγιείς τράπεζες δεν νοείται. Ποιά η «γαλάζια» στρατηγική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κλάδου;

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε τραπεζοκεντρικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική κατανομή των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Δυστυχώς, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, μετά από την προσπάθεια σταθεροποίησης του το 2014, βρίσκεται αντιμέτωπο και πάλι, με ευθύνη και της σημερινής Κυβέρνησης, με μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις.

Προκλήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων το πιο απαιτητικό και σύνθετο – σε σχέση με το παρελθόν – εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, την επιστροφή – με ουσιαστικό τρόπο – καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος, τη σταδιακή πιστωτική επέκταση κ.α.

Και φυσικά το πρόβλημα της βελτίωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, με την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πρόβλημα που, επί της ουσίας, παραμένει οξύ και άλυτο λόγω των αναιμικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, του στεγνώματος της πραγματικής οικονομίας, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, της απομόχλευσης που συντελείται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και της σημαντικής καθυστέρησης στην υπέρβαση των εμποδίων για τη διαχείριση τους, παρά τα όποια βήματα σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών και ρυθμιστικού πλαισίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, και με δεδομένη τη σοβαρότητα, την ένταση και την έκταση του προβλήματος, εισηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εποπτικές αρχές και πρωτοβουλίες μεμονωμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να εξετάζονται, από τον κάθε stakeholder, υπό το πρίσμα του κόστους-οφέλους για την Ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Δημόσιο, τους αποταμιευτές και τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΕΡ: Η αυριανή Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιστροφή αναδρομικών κατόπιν σχετικών δικαστικών αποφάσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, το κόστος θα είναι υψηλό. Ποιά η πολιτική που θα ακολουθήσετε;

ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και των δημοσιονομικών επιλογών και προτεραιοτήτων της.

Αν σου άρεσε κάνε