Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας

Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 16:24 Δημιουργία 22/02/19, 16:13

Το xrimaonline.gr συνομίλησε με τον Παναγιώτη Γαλάνη, πιστοποιημένο εκπαιδευτή G2 της IKMF για το Krav Maga.

Ο ίδιος είναι κάτοχος Κρατικής Πιστοποίησης ως εκπαιδευτής Σωμάτων Ασφαλείας σε θέματα αυτοπροστασίας – οπλοτεχνικής – αμυντικής σκοποβολής (Self Defense Weapon) και εκπαιδευτής ομάδων Εγγύς Προστασίας (Close Protection Team).

Ως συνεργάτης της IKMF έλαβε την πιστοποίηση του εκπαιδευτή από τον ίδιο τον Μάστερ Άβι Μογιάλ (Πρόεδρο της IKMF), αφού πρώτα επί έξι (6) μήνες συμμετείχε στο Σχολείο Εκπαιδευτών της ΙΚΜF και εκπαιδεύτηκε από κορυφαίους υψηλόβαθμους Ισραηλινούς εκπαιδευτές όπως ο Ίσραελ Κόεν, Ίσραελ Ταμίρ, Σλόμι Μπουζάγκλο, Μέγκαν Κόεν – Μπέρκμαν κ.α.

Κύριε Γαλάνη τι ακριβώς είναι το kravmaga;

Το KRAV MAGA - η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι Mάχη Eπαφής / Contact Fight - είναι το πλέον σύγχρονο και πρωτοποριακό είδος συστήματος αυτοάμυνας/αυτοπροστασίας, ισραηλινής προέλευσης, που διδάσκει αντιμετώπιση και αποφυγή επιθέσεων καθώς και την ικανότητα υπεράσπισης τρίτων προσώπων.
Η εκπαίδευση είναι δομημένη πάνω σε πραγματικά σενάρια επιθέσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (στο δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο χώρο εργασίας κ.ά.) με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να χρησιμοποιεί τα φυσικά του ένστικτα στην αυτοάμυνα.

Οι τεχνικές άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση, γίνονται σχεδόν δεύτερη φύση και αυτόματες, ώστε στις πραγματικές συμπλοκές του «δρόμου» να χρησιμοποιηθούν αμέσως.Στο Κραβ Μαγκά η προπόνηση περιλαμβάνει και έναν αριθμό από καρδιαγγειακές και ενδυναμωτικές ασκήσεις γυμναστικής, καθώς και ασκήσεις για την απόκτηση ελαστικότητας και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.Θεωρείται το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας για αυτό και χρησιμοποιείται παγκοσμίως από το στρατό, την αστυνομία, υπαλλήλους ασφαλείας και ειδικών καθηκόντων. Τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια έχει τροποποιηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Κραβ Μαγκά (IKMF) για την εκπαίδευση πολιτών, γυναικών και παιδιών. Προσωπικά από την πρώτη μου επαφή με αυτό το σύστημα αυτοάμυνας σας ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την αποτελεσματικότητα του.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Κραβ Μαγκά από τις άλλες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες;

Το Κραβ Μαγκά δεν είναι μία ακόμη πολεμική τέχνη. Είναι αυτή την στιγμή το τελειότερο σύστημα πρακτικής αυτοάμυνας και τακτικών μάχης, το οποίο εξειδικεύεται στο πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνώνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία. Με αυτήν την έννοια δεν ανταγωνίζεται καμία από τις υπάρχουσες πολεμικές τέχνες. Tο Κραβ Μαγκά προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της συμπλοκής και της αναμέτρησης σώμα με σώμα, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών. To Kραβ Μαγκά είναι ένα οριζόντιο σύστημα, με μία μοναδική και λογική προσέγγιση. Είναι εύκολο όχι μόνο να το μάθει κάποιος αλλά και να το διατηρήσει και να το εφαρμόσει φυσικά, ενστικτωδώς και πρακτικά, κάτω από συνθήκες έντασης και πίεσης, αφού στηρίζεται στη φυσική κίνηση και αντιδράσεις του ανθρώπου και όχι σε μία τεχνητή κινησιολογία. Γι’ αυτό και στο Κραβ Μαγκά δεν διεξάγονται αγώνες. Οι τεχνικές πού εκτελούνται κατά την εκπαίδευση πρέπει να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες σε μία κατάσταση αληθινής συμπλοκής. Οι μαθητές διδάσκονται τα ευάλωτα σημεία, π.χ. αυχένας, κρόταφοι, μάτια, λαιμός, γόνατα, βουβωνική χώρα κλπ., του ανθρώπινου σώματος και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση για να "αποτρέψουν" μια επίθεση χωρίς φυσικά να υπερβαίνουν το όρια που ορίζει ο νόμος της κάθε χώρας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο σύστημα αυτοάμυνας;

Το Κραβ Μαγκά δεν έχει ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς, είναι για όλους καθώς προσαρμόζεται αναλόγως το φύλο την ηλικία και το σκοπό, δεδομένου ότι είναι ένα αυτόνομο και αυτούσιο σύστημα αυτοάμυνας και διδάσκεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους. Επιπλέον η εμπειρία σε άλλα συστήματα αυτοάμυνας ή πολεμικές τέχνες δεν είναι σε καμία περίπτωση προαπαιτούμενη.

Για ποιον λόγο θα προτρέπατε κάποιον να ασχοληθεί με το Κραβ Μαγκά;

Γνωρίζουμε ότι εκεί έξω υπάρχουν αντικοινωνικοί, βίαιοι άνθρωποι που δεν διαθέτουν κανένα σεβασμό στο σύστημα αξιών που οι υπόλοιποι ακολουθούμε. Το να ζει κανείς μια ενάρετη ζωή με πνευματική ισορροπία είναι καλό, αλλά δεν αποτελεί άμυνα απέναντί τους. Και το να μη κάνουμε τίποτα για να τους αντιμετωπίσουμε είναι κάτι που τους βοηθά, τους ενθαρρύνει, και τελικά τους δημιουργεί. Στη σημερινή κοινωνία, η ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας γίνεται όλο και πιο αναγκαία, ακόμη και αν νομίζουμε ότι δεν θα συμβεί σε εμάς. Η παρακολούθηση μαθημάτων αυτοάμυνας μας βοηθά να προετοιμαστούμε για μια ενδεχόμενη επίθεση και μας κάνει να έχουμε περισσότερη επίγνωση του περιβάλλοντός μας, να αναγνωρίζουμε και να προλαμβάνουμε τον κίνδυνο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επαναλαμβάνω συνεχώς στους μαθητές μου την εξής φράση «Stay safe !» Αν ανατρέξετε στην εγχώρια αλλά και διεθνή ειδησεογραφία θα διαπιστώσετε ότι είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχοντας εκπαιδευθεί στο Κραβ Μαγκά κατάφεραν να σώσουν την ζωή τους και σε πολλές περιπτώσεις και αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μετά από τι χρονικό διάστημα εκπαίδευσης θεωρείται ότι κάποιος μπορεί να έχει αποκτήσει μια καλή βάση για να ανταποκριθεί σε τυχόν κινδύνους;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση, αφού το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ικανότητα και αντίληψη του ατόμου, τη θέλησή του για πρόοδο, τον αριθμό των προπονήσεων που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα, κ.λ.π. Σαν γενικό στατιστικό όμως, και πάντα με κάθε επιφύλαξη, μπορούμε να αναφέρουμε ότι με ρυθμό τριών προπονήσεων την εβδομάδα κατά μέσο όρο, σε διάστημα ενός με δύο έτη ο ασκούμενος βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και να μπορεί να αναγνωρίζει, να αποφεύγει ή να εξουδετερώνει πληθώρα κινδύνων που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Κραβ Μαγκά για την αυτοάμυνα;

Ο ασκούμενος θα πρέπει να είναι ικανός να αναλύει τον κίνδυνο όσο γίνεται πιο άμεσα και να αντιδρά ταχύτατα ώστε να τον αποφεύγει ή αλλιώς να τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Γιατί κάποιος να επιλέξει την International Krav Maga Federation (IKMF);

Γιατί εαν κάποιος θέλει να μάθει το καλύτερο, θα πρέπει να ακολουθήσει την πηγή. Να μαθητεύσει κοντά στους καλύτερους, σε αυτούς που συνεχώς εργάζονται ακούραστα προκειμένου να εξελίξουν το σύστημα. Οι εκπαιδευτές της IKMF δεν παύουν ποτέ να είναι μαθητές! Προπονούνται συνεχώς υπό την επίβλεψη της πιο υψηλόβαθμης ομάδας εκπαιδευτών στον κόσμο, με σκοπό τη συνεχή τους ανέλιξη. Ανέλιξη του εκπαιδευτή σημαίνει κατ' επέκταση και ανέλιξη των μαθητών του. Αυτό ισχύει σε όλα τα πράγματα, όχι μόνο στο Κραβ Μαγκά. Ο σοβαρός ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φροντίσει να μάθει απευθείας από την οργάνωση που ίδρυσε ο ίδιος ο Ίμι και όχι από κάποια αντίγραφα. Δείτε την εξάπλωση της IKMF σε όλον τον κόσμο ( 84 χώρες) και συγκρίνετέ την με την ανυπαρξία οποιουδήποτε άλλου και θα καταλάβετε καλύτερα γιατί πρέπει κάποιος να βρίσκεται εδώ. Γιατί επικεφαλής της είναι ο Avi Moyal, ένας αξιοθαύμαστος και ταπεινόφρων άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα το όραμα του τοποθετώντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ".Γιατί δεν είμαστε απλά μια ομάδα ανθρώπων που κάνει πολεμικές τέχνες.
Είμαστε οικογένεια!

Ποια είναι τα σχέδια σας / στόχοι για το μέλλον ?

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με την ίδια αφοσίωση και αγάπη. Για εμάς η μάθηση και η εκπαίδευση είναι δια βίου και δεν σταματάει ποτέ, ως άνθρωποι και ως εκπαιδευτές της IKMF. Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις εκπαιδεύσεις της ΙKMF σε Ελλάδα και Εξωτερικό με σκοπό να αναπτύξουμε την εμπειρία μας προκειμένου να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας και τους εκπαιδευόμενούς μας με γνώση. Τα σχέδια μας με την Κατερίνα Πράπα την δεύτερη εκπαιδεύτρια της σχολής μας, είναι να συνεχίσουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην σχολή μας «STAY SAFE KRAV CLUB» στον χώρο του Α.Σ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΠΛΟΜΑΧΙΑΣ στην περιοχή του Πολυγώνου στο κέντρο της Αθήνας, όπου εδώ και έναν (1) χρόνο έχουμε ξεκινήσει τα μαθήματα αυτοάμυνας σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ο κόσμος μας τιμάει με την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρων του από την πρώτη μέρα της έναρξης των μαθημάτων και συνεχίζει να δείχνει καθημερινά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΗΣ

Stay Safe Krav Club (Α.Σ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΠΛΟΜΑΧΙΑΣ)

Bριλησσού 30, Πολύγωνο Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας: +30 693 081 7474

www.facebook.com/staysafekravclub

www.hoplomachia.gr/krav-maga/

ΣΤΟΙΧΕΙΑ IKMF

www.kravmaga.gr

www.kravmaga-ikmf.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Π. Γαλάνης: Εκπαιδευτείτε στο Krav Maga και σώστε τη ζωή σας
Αν σου άρεσε κάνε