Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος

Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 10:11 Δημιουργία 21/05/19, 10:04

Συζητήσεις για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος έχει ξεκινήσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Οι έξυπνοι μετρητές (που θα επικοινωνούν μελλοντικά και με τις έξυπνες συσκευές), αποτελούν το βασικό κομμάτι του έξυπνου δικτύου, που θα παρέχει στους καταναλωτές και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος συνεχή στοιχεία της κατανάλωσης ρεύματος.

Δεδομένου ότι με τους έξυπνους μετρητές θα καθιερωθεί φθηνότερο κόστος ενέργειας τις ώρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ενθαρρυνθεί η χρήση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές και η μετατόπιση της χρήσης σε ώρες εκτός αιχμής. Σημαντικό πλεονέκτημα του έξυπνου δικτύου είναι ο γρηγορότερος εντοπισμός βλαβών και η επαναφορά από blackout.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δε θα χρειάζονται επιπλέον προσωπικό για επιτόπου καταμέτρηση κάθε τετράμηνο, θα μπορούν να προσαρμόζουν συνεχώς την τιμολογιακή πολιτική τους και να αποσυνδέουν άμεσα την παροχή ρεύματος σε καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει.

Υπενθυμίζεται πως ο σχετικός διαγωνισμός που ξεκίνησε προ ετών για την πιλοτική εγκατάσταση, έχει εμπλακεί σε δικαστικές διενέξεις. Όμως ΔΕΗ να φέρεται αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του έργου.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, καλύτερη διαχείριση της ζήτησης ρεύματος, εξοικονόμηση ενέργειας, περιορισμό των ρευματοκλοπών, ενώ θα επιτρέψει επίσης τη μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, καθώς και την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες σε εκδήλωση στελέχη της εταιρείας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Schneider Electric. ένα από τα μοντέλα που εξετάζεται είναι η υλοποίηση του έργου με το σύστημα της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί εν μέρει από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών είναι μία από τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής που θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή, περιορισμό των βλαβών και καλύτερη ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ.

Κρίσιμο στοιχείο του συστήματος αποτελεί εκτός από τους μετρητές και το σύστημα διαχείρισης των πληροφοριών του θα συλλέγονται από τους καταναλωτές.

Αν σου άρεσε κάνε