Εκλάπησαν δεδομένα από τη NASA

Εκλάπησαν δεδομένα από τη NASA

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 18:01 Δημιουργία 24/06/19, 17:53

Χάκερ έκλεψε δεδομένα από την NASA με έναν μικροσκοπικός υπολογιστής Raspberry Pi αξίας 30 δολαρίων.

Σύμφωνα με το BBC, έκθεση ελέγχου δείχνει ότι η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιήθηκε για την κλοπή περίπου 500 ΜΒ δεδομένων- ενώ δύο από τα αρχεία που εκλάπησαν έχουν να κάνουν με διεθνείς μεταφορές στρατιωτικής και διαστημικής τεχνολογίας. Σημειώνεται πως ο δράστης ο οποίος χρησιμοποίησε τη συσκευή για να παραβιάσει το δίκτυο παρέμενε ανεντόπιστος επί περίπου 10 μήνες.

Ο εν λόγω χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο του Jet Propulsion Lab μέσω του Raspberry Pi παίρνοντας τον έλεγχο του λογαριασμού χρήστη του. Αν και ο υπολογιστής είχε συνδεθεί στο δίκτυο από τον εργαζόμενο, οι χαλαροί κανονισμοί σχετικά με το logging είχαν ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πως βρισκόταν εκεί, σύμφωνα με την αναφορά. Αυτή η αμέλεια άφησε τη συσκευή χωρίς παρακολούθηση στο δίκτυο, επιτρέποντας στον δράστη να αποκτήσει τον έλεγχό της και να τη χρησιμοποιήσει για την υποκλοπή δεδομένων.

Ο Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας και κόστους περίπου 30 δολαρίων, ο οποίος χρησιμοποιείται σε πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, ενώ είναι επίσης δημοφιλής επιλογή για μικρής κλίμακας προγράμματα υπολογιστή, λόγω του μικρού του μεγέθους και της ευκολίας χρήσης του.

Ο δράστης δεν έχει ταυτοποιηθεί ή συλληφθεί. Τα κλεμμένα δεδομένα προέρχονταν από 23 έγγραφα, αλλά δεν έγιναν γνωστά πολλά σχετικά με το είδος των πληροφοριών που εκλάπησαν.

Αν σου άρεσε κάνε