Δημιουργήθηκε παγόβουνο 315 δισ. τόνων στην Ανταρκτική

Δημιουργήθηκε παγόβουνο 315 δισ. τόνων στην Ανταρκτική

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δημιουργία 01/10/19, 23:16

Η περιοχή Amery Ice Shelf στην Ανταρκτική δημιούργησε το μεγαλύτερό της παγόβουνο από το 1950, βάρους 315 δισ. τόνων και έκτασης 1.636 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ως αποτέλεσμα του λιώσιμου των πάγων στην επιφάνειά της.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, το μέγεθος του «νεοδημιούργητου» παγόβουνου σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται από τους επιστήμονες, καθώς θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει κίνδυνο για τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

Η Amery έχει να δώσει τόσο μεγάλο παγόβουνο από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60, το οποίο τότε κάλυπτε μια έκταση 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Παρόλο που οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί κάτι τέτοιο, το ανέμεναν στην ανατολική πλευρά της Amery, η οποία είναι γνωστή ως «χαλαρό δόντι», καθώς στις φωτογραφίες της από δορυφόρο μοιάζει με δόντι μικρού παιδιού. Τόσο η ανατολική όσο και η πλευρά από την οποία αποκολλήθηκε τελικά ο πάγος, παρουσιάζουν όμοια συστήματα ρήξης.

Στο ερώτημα αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η ωκεανογράφος και καθηγήτρια Helen Fricker δήλωσε στο BBC πως ενώ γενικά υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας για την Ανταρκτική, η δημιουργία του συγκεκριμένου παγόβουνου δεν συνιστά αιτία συναγερμού.

Αν σου άρεσε κάνε