Το φαινόμενο shlf cloud εμφανίστηκε στην καταιγίδα που έπληξε την Αττική

Το φαινόμενο shlf cloud εμφανίστηκε στην καταιγίδα που έπληξε την Αττική

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δημιουργία 03/10/19, 20:12

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία δεν έδιναν τέτοια πιθανότητα στο Λεκανοπέδιο.

Ωστόσο, η εξέλιξη των καιρικών φαινομένων είχε απρόσμενη εξέλιξη, που αποτυπώθηκε και σε βίντεο από τη μετεωρολογική κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής καταιγίδας, στον ουρανό της Αττικής εμφανίστηκε το εντυπωσιακό σύννεφο, με την ονομασία shelf cloud. Το σύννεφο αυτό βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων. Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα. Το εντυπωσιακό σύννεφο έγινε ορατό σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε από φωτογραφίες στο Παλαιό Φάληρο (Κική Φιλοξενίδη) και στην Αθήνα (Φίλιππος Καλποδινός), αντίστοιχα.

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και δευτερευόντως τη Μακεδονία και τα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Το σύστημα «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την ελληνική Επικράτεια, με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά.

Αν σου άρεσε κάνε