Πρόστιμο «χάδι» από το Facebook στους Βρετανούς για την Cambridge Analytica

Πρόστιμο «χάδι» από το Facebook στους Βρετανούς για την Cambridge Analytica

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 16:29 Δημιουργία 30/10/19, 14:58

Το ποσό των 644.000 δολαρίων ή 500.000 λιρών θα κληθεί να πληρώσει στο βρετανικό δημόσιο η Facebook για το σκάνδαλο χρησιμοποιήσης δεδομένων από την Cambridge Analytica, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της βρετανικής αρχής δεδομένων την Τετάρτη.

Το πρόστιμα αφορά την παραβίαση προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στο social media στο Ηνωμένο Βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δέχθηκε ερωτήσεις από βουλευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ για το πώς η εταιρεία πολιτικών συμβούλων απέκτησε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών της Facebook από έναν ερευνητή.

Το πρόστιμο μπορεί να είναι μικρό για μια εταιρεία αξίας 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως είναι το μέγιστο που μπορεί να επιβάλει το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) και αντιπροσωπεύει το πρώτο μέτρο που λαμβάνει μια ρυθμιστική αρχή για να τιμωρήσει τη Facebook σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Το ICO επέβαλε το πρόστιμο πέρυσι αφού ανακοίνωσε πως δεδομένα τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου βρετανών χρηστών ήταν μεταξύ των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από τον ερευνητή και χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς.

Σήμερα το ICO ανακοίνωσε πως το ότι παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να καταθέσει έφεση και το ότι συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο δεν σημαίνουν ότι η Facebook παραδέχθηκε την ενοχή της.

Αν σου άρεσε κάνε